V Británii rastie počet krádeží umeleckých diel

V Británii sa skupiny organizovaného zločinu čoraz viac zameriavajú na krádeže hodnotných umeleckých diel. Polícia sa preto rozhodla pre novú stratégiu boja proti tomuto javu. Uviedol to portál spravodajskej stanice BBC.

17.11.2013 13:04
debata

Podľa policajných štatistík sa v krajine ročne stratia umelecké diela v celkovej hodnote približne 600 miliónov libier. Od roku 1991 sa obeťou zločinnosti stalo okolo 60-tisíc umeleckých, starožitných či zberateľských predmetov.

Zločinecké gangy sa pritom stále viac zameriavajú na umelecké diela vystavené v múzeách, knižniciach, archívoch a súkromných zbierkach s cieľom financovať ďalšiu kriminalitu. Pri krádežiach navyše podľa polície už neváhajú použiť veľké násilie.

„Ide o vykrádanie nášho (kultúrneho) dedičstva, ale tiež to znamená, že si zločinci dávajú do vreciek milióny libier. Zameriavajú sa na umenie a starožitnosti, ale často sú to väzby na pranie špinavých peňazí, násilie drogy a strelné zbrane,“ citovala BBC policajného predstaviteľa.

Príslušné policajné zložky a ďalšie úrady v pondelok zverejnia novú stratégiu, s ktorou chcú účinne bojovať proti tomuto organizovanému zločinu. Ich plány podľa BBC zahŕňajú celonárodnú spravodajskú databázu a vyčlenenie viac policajtov na tento typ kriminality.

debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #Veľká Británia #umelecké diela