Pri Kazani sa zrútilo lietadlo, zahynulo 50 ľudí

V centrálnom Rusku sa pri pokuse o pristátie pri meste Kazaň zrútilo lietadlo Boeing 737 letiace na vnútroštátnej linke.

17.11.2013 17:37 , aktualizované: 20:59
debata (31)

Pri nehode zahynulo všetkých 44 cestujúcich a šesť členov z posádky. Informujú o tom agentúry s odvolaním sa na správu ruského ministerstva pre mimoriadne situácie.

Podľa ministerstva 24-ročné lietadlo prevádzkované regionálnymi aerolinkami Tatarstan letelo do hlavného mesta Tatarstanu z moskovského letiska Domodedovo. Pri druhom pokuse o pristátie o 19.25 miestneho času (16.25 SEČ) lietadlo explodovalo.

Agentúra Itar-Tass oznámila, že stroj patril regionálnej spoločnosti Tatarstan, ktorá vznikla v roku 1999 a taktiež lietala napríklad aj do Prahy. Zdroj agentúry Interfax z bezpečnostných zložiek uviedol, že pilot urobil pri manévri chybu a spôsobil haváriu. Hasiči v Kazani, v metropole prevažne moslimského regiónu, bojovali približne hodinu s požiarom. Letisko, ktoré leží 25 kilometrov od mesta a je považované za úplne bezpečné, uzavreli.

Ruský prezident Vladimir Putin vyslovil sústrasť príbuzným obetí a nariadil zostavenie vládnej komisie, ktorá má vyšetriť príčiny nehody. Šéf vyšetrovacieho výboru Vladimir Markin uviedol, že príčin nehody môže byť niekoľko. Môže to byť technické zlyhanie, chyba pilota a zlé poveternostné podmienky. Piloti vraj boli skúsení.

Novinárka, ktorá letela rovnakým lietadlom počas dňa z Kazane do Moskvy, v rozhovore pre štátnu televíziu uviedla, že lietadlo malo problémy už pri lete do ruskej metropoly a pristátie bolo hrozivé pre silné vibrácie v posledných minútach letu. „Keď sme pristávali, nebolo jasné, či je silný vietor, hoci počasie v Moskve bolo pekné, alebo nejaké technické problémy, prípadne problémy s letom,“ uviedla. „Hádzalo to s nami na všetky strany, lietadlo sa kolísalo. Muž, ktorý sedel vedľa mňa, bol biely ako stena,“ dodala.

Rusko a bývalé krajiny Sovietskeho zväzu sa radia medzi štáty s najväčším počtom leteckých nešťastí. Podľa bezpečnostných záznamov Medzinárodného združenia pre leteckú dopravu (IATA) bola v roku 2011 v tejto oblasti nehodovosť takmer trikrát vyššia, než je svetový priemer. Vlani sa globálna nehodovosť podľa IATA znížila, v Rusku a v Spoločenstve nezávislých štátov však stúpla.

Výber naväčších leteckých nešťastí v Rusku za posledné roky

  • 3. mája 2006: Krátko pred pristátím v ruskom Adleri pri Soči sa do Čierneho mora zrútil Airbus A-320 arménskych aerolínií Armavia s 113 osobami na palube. Haváriu nikto neprežil.
  • 9. júla 2006: Pri pristátí v Irkutsku havarovalo dopravné lietadlo Airbus A-310 ruskej spoločnosti S7 s viac ako dvoma stovkami ľudí na palube. Počet obetí dosiahol 125.
  • 14. september 2008: Zrútenie lietadla Boeing 737 ruskej spoločnosti Aeroflot pri meste Perm na Urale neprežil žiadny z 88 ľudí na palube. Medzi 82 cestujúcimi boli dve desiatky cudzincov.
  • 10. apríla 2010: Pri západoruskom Smolensku havaroval pri pristávaní v hustej hmle poľský vládny špeciál Tu-154M s poľskými predstaviteľmi na palube. Zahynulo všetkých 96 osôb na (89 pasažierov a sedem členov posádky) vrátane prezidenta Lecha Kaczyńského.
  • 21. júna 2011: Nehodu lietadla pri Petrozavodsku na severozápade Ruska neprežilo 44 pasažierov.
  • 7. septembra 2011: Pri havárii lietadla Jak-42 v ruskej Jaroslavli zahynulo osem členov posádky a 37 hráčov a funkcionárov tímu Lokomotiv Jaroslavľ, vrátane slovenského hokejistu Pavla Demitru a troch českých hráčov Jana Mareka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka.
  • 2. apríla 2012: Pri sibírskom Ťumeni sa krátko po štarte zrútil dvojmotorový turbovrtuľový stroj ATR-72 spoločnosti UTair s 43 ľuďmi na palube. Nehodu neprežilo 31 ľudí.
  • 17. novembra 2013: V centrálnom Rusku sa pri pokuse o pristátie pri meste Kazaň zrútilo lietadlo Boeing 737. Nikto haváriu neprežil.
31 debata chyba
Viac na túto tému: #havária #lietadlo #Kazaň