Veliteľ sýrskej povstaleckej skupiny zomrel po nálete

Sýrskym provládnym silám sa podarilo zlikvidovať veliteľa povstaleckej skupiny Liuá at-Tauhíd (Brigáda jednoty), ktorý podľahol zraneniam utŕženým pri nálete z minulého štvrtka.

18.11.2013 12:24
debata (13)

Správu o „umučení“ Abd al-Kádira as-Sáliha povstalci v pondelok zverejnili na sieti Facebook a úmrtie hlásila taktiež Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv so sídlom v Británii.

Riaditeľ exilovej organizácie Rámí Abd ar-Rahman pre agentúru AFP uviedol, že zranený veliteľ zomrel po hospitalizácii v Turecku a medzičasom jeho telo previezli naspäť do Sýrie, aby ho mohli pochovať.

Pri štvrtkovom nálete údajne zahynuli aj ďalší dvaja predstavitelia brigády vrátane šéfa jej spravodajstva, ktorí sa viezli v aute spolu s as-Sálihom. Islamistická skupina po útoku zadržala 30 osôb pre podozrenie, že slúžia vládnemu režimu ako informátori.

Predpokladá sa, že Liuá at-Tauhíd operujúca v oblasti Halabu má okolo 8000 bojovníkov. Je pritom jednou zo skupín, ktoré odmietli vstúpiť do takzvanej národnej koalície zastrešujúcej široké spektrum protivníkov režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada.

Brigáda prišla o veliteľa v období, keď režim opäť preberá kontrolu nad mestami v okolí Halabu a snaží sa tiež obnoviť prevádzku miestneho letiska po takmer jednoročnej odstávke.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #povstalci #nálet