EÚ apeluje na Ukrajinu, aby vyriešila osud Tymošenkovej

Ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie v pondelok opäť oficiálne "apelovali" na Ukrajinu, aby vyriešila problém okolo uväznenej expremiérky Julije Tymošenkovej.

18.11.2013 14:26
debata (6)

„Je to urgentný apel smerom k Ukrajine, aby okamžite konala,“ uviedol po rokovaní v Bruseli šéf nemeckej diplomacie Guido Westerwelle. „Čas sa kráti,“ varoval. Podobne sa vyjadril aj jeho švédsky partner Carl Bildt, podľa ktorého je „všetko v rukách (ukrajinského) prezidenta Viktora Janukovyča“.

Predstavitelia EÚ podmieňujú podpis asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode s Ukrajinou prepustením Tymošenkovej, ktorej uväznenie považujú za politicky motivované. Janukovyč už dávnejšie vyhlásil, že svojej politickej súperke umožní vycestovať na liečenie do zahraničia, nemieni jej však udeliť milosť.

Expremiérke súd v roku 2011 udelil sedemročný trest za zneužitie premiérskych právomocí, momentálne však čelí ďalším obvineniam, ktoré sa týkajú sprenevery a daňových únikov, ale aj údajného podielu na vražde vplyvného podnikateľa a politika Jevhena Ščerbaňa. Európska únia ukrajinské orgány obviňuje z uplatňovania selektívnej spravodlivosti.

Ukrajinský parlament by mal o legislatíve, ktorá má umožniť odchod Tymošenkovej z krajiny, rokovať v utorok. Podľa šéfky zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovej je preto na vyriešenie tejto otázky „stále čas“. Posledné rokovanie ukrajinského zákonodarného zboru poznačila neochota opozície a koalície dohodnúť sa na schválení príslušných zákonov. Kyjev musí problém vyriešiť do novembrového summitu Východného partnerstva.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Janukovyč #Tymošenková #Ukrajina