V Iraku popravili ďalších 12 ľudí odsúdených za terorizmus

V Iraku popravili ďalších 12 ľudí odsúdených na trest smrti za terorizmus. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP, podľa ktorej sa tak stalo aj napriek naliehavým medzinárodným výzvam, aby iracké úrady od tejto praxe upustili.

18.11.2013 15:03
debata (2)

„V nedeľu sme popravili 12 odsúdencov. Všetkých uznali vinných z terorizmu,“ citovala AFP nemenovaného predstaviteľa irackej justície. Od začiatku tohto roka tak v tejto blízkovýchodnej krajine popravili už 144 ľudí. Pritom za celý minulý rok prišlo o život 129 osôb, oznámila AFP s odvolaním sa na správy ministerstva spravodlivosti a zodpovedných činiteľov.

V októbri zomrelo na popraviskách počas jedného týždňa 42 odsúdených, pričom ministerstvo spravodlivosti to oznámilo počas medzinárodného dňa proti trestu smrti. OSN, Amnesty International a ďalšie organizácie na ochranu ľudských práv v posledných týždňoch dali najavo veľké znepokojenie nad zvýšením počtu popráv v Iraku. V tejto súvislosti vyzvali úrady, aby zmiernili tresty smrti, alebo aspoň zaviedli moratórium na ich výkon.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Irak #poprava