Únoscovia v Líbyi prepustili veliteľa tamojšej rozviedky

Únoscovia v Líbyi prepustili zástupcu riaditeľa tamojšej rozviedky, ktorého sa zmocnili v nedeľu na letisku v Tripolise. S odvolaním sa na zdroje z líbyjského parlamentu o tom v pondelok informovala agentúra Reuters.

18.11.2013 15:28
debata (1)

Mustafá Nú, ktorý má v tajných službách na starosti špionážnu sekciu, padol do rúk únoscov po svojom prílete z Turecka vo chvíli, keď pri sebe nemal žiadnu ochranku.

O páchateľoch únosu sa zatiaľ oficiálne nič nevie, špekuluje sa však o tom, že za ním mohli stať milície. Rivalita vzájomne znepriatelených milícií znepokojuje líbyjskú verejnosť, ktorá vládu tlačí k ich rozpusteniu. Piatkový veľký protest proti milíciám v Tripolise sa zmenil v krviprelievanie: násilnosti si vyžiadali najmenej 43 mŕtvych a okolo 400 zranených. Obyvatelia metropoly pre tragédiu v nedeľu začali trojdňový štrajk.

S pôsobením brigád súvisí aj októbrový únos líbyjského premiéra Alího Zajdána. Ten sa na niekoľko hodín ocitol v rukách ozbrojencov a označil to za pokus o puč. Skupina ozbrojencov, ktorá únos zorganizovala, sa v roku 2011 podieľala na zvrhnutí bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího a teraz čiastočne spadá pod ministerstvo vnútra. Zásah proti Zajdánovi zdôvodňovala nesúhlasom s postupom vlády pri nedávnej operácii amerického komanda, ktoré z Tripolisu unieslo hľadaného teroristu abú Anasa Libího.

Zajdán podľa médií stráca nad znepriatelenými milíciami, islamskými ozbrojencami a ďalšími bojovníkmi kontrolu. Ozbrojenci aj dva roky po zvrhnutí bývalého diktátora Muammara Kaddáfího odmietajú zložiť zbrane.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Tripolis #Alí Zajdán #ozbrojené milície