Smrtiace povodne na Sardínii sú národnou tragédiou

Najmenej osemnásť obetí si vyžiadali pondelňajšie bleskové povodne na talianskom ostrove Sardínia. Talianska vláda vyhlásila na stredomorskom ostrove stav ohrozenia.

19.11.2013 07:21 , aktualizované: 16:42
Italy Storm Foto: ,
Búrka na Sardínii spôsobila bleskovú povodeň a rozbúrila aj more.
debata

Podľa utorňajších informácií tamojších médií intenzívne dažde spôsobili vylievanie riek z korýt a voda následne odnášala autá, zaplavovala domy a spôsobovala pády mostov. Väčšinu obetí hlásia zo severovýchodu ostrova a z okolia prístavného mesta Olbia, populárneho turistického miesta.

Voda v uliciach mesta Olbia, ktoré patrí k najviac postihnutým oblastiam na severe Sardínie, dosiahla výšku až troch metrov. Stovky ľudí evakuovali a niektorí sú nezvestní, informovala agentúra ANSA.

Živel strhol niekoľko mostov. Časť ľudí prišla o život, keď sa pred veľkou vodou snažila uniknúť v autách. Voda spôsobila aj množstvo zosuvov podmáčanej pôdy a nebezpečných dier na cestách.

Objem zrážok, ktoré sa bežne vyskytujú za šesť mesiacov, spadli počas 24 hodín. Ako uviedol minister životného prostredia Andrea Orlando, cyklón podobný terajšej Cleopatre nezaznamenali meteorológovia „niekoľko storočí“.

„Je to národná tragédia,“ zareagoval taliansky premiér Enrico Letta, ktorý zvolal mimoriadnu schôdzu vlády. Vyhlásením stavu ohrozenia uvoľnil kabinet finančné prostriedky z rezervných fondov na prácu zasahujúcich záchranárov, hasičov a policajtov a tiež na odstraňovanie následkov škôd.

Prevažnú časť obetí si živel vybral v prístavnom meste Olbia a v neďalekom meste Gallura. Medzi mŕtvymi sú podľa agentúry matka s dcérou, ktorých telá našli v automobile, a tiež policajt, ktorého vozidlo zmietla valiaca sa voda, keď išiel na pomoc sanitke uviaznutej v záplave.

Ulice na Sardínii zaliala voda. Foto: SITA/AP, Alessandra Chergia
Italy Storm Ulice na Sardínii zaliala voda.

Traja ľudia zomreli pri páde jedného z mostov. Deväťdesiatročnú ženu našli záchranári mŕtvu v jej zaplavenom dome. Najmenej desať ľudí je nezvestných. Do Olbie už nadránom zamieril guvernér autonómneho regiónu Sardínia Ugo Cappellacci, podľa ktorého ide o „tisícročnú vodu“.

Ľudia na severe ostrova zostali po búrke bez elektriny, nefunguje tam veľká časť verejnej dopravy. Mnoho škôl zostalo zatvorených.

Výdatné zrážky a vietor s vysokou rýchlosťou boli výsledkom búrkového systému Cleopatra, ktorý taliansky ostrov v Stredozemnom mori zasiahol v noci.

debata chyba
Viac na túto tému: #záplavy #Povodeň #Sardínia