Prepustenie Tymošenkovej sa odkladá, poslanci sa nedohodli

Ukrajinský parlament v utorok opäť odložil rozpravu o zmenách v legislatíve, ktoré v prípade schválenia umožnia prepustenie bývalej premiérky Julije Tymošenkovej z väzenia na liečenie v zahraničí.

19.11.2013 07:25 , aktualizované: 15:31
Julia Tymošenková Foto: ,
Júlia Tymošenková
debata (23)

Podľa vyjadrenia predsedu Volodymyra Rybaka pre médiá by sa mali zákonodarcovia vo štvrtok zaoberať štyrmi rôznymi návrhmi predloženými jednotlivými parlamentnými frakciami, pričom je stále nejasné, či sa im podarí dospieť ku kompromisu.

Ukrajina je pod nátlakom EÚ, ktorá prepustením Tymošenkovej podmieňuje uzavretie prelomovej dohody o vzájomnom zblížení.

Podpisový akt má byť súčasťou summitu, ktorý sa bude konať 28. a 29. novembra vo Vilniuse, ukrajinskí politici sa však na zmenách v príslušných zákonoch nedokázali dohodnúť ani minulý týždeň, čo bolo považované za jednu z posledných príležitostí vyhovieť požiadavke dvadsaťosmičky ešte pred summitom.

V utorok sa otázka Tymošenkovej do programu parlamentnej schôdze nedostala napriek tomu, že na nej bol prítomný komisár EÚ pre rozširovanie Štefan Füle.

Expremiérke súd v roku 2011 udelil sedemročný trest za zneužitie premiérskych právomocí, momentálne však čelí ďalším obvineniam, ktoré sa týkajú sprenevery a daňových únikov, ale aj údajného podielu na vražde vplyvného podnikateľa a politika Jevhena Ščerbaňa.

Európska únia ukrajinské orgány obviňuje z uplatňovania selektívnej spravodlivosti. Európski lídri zároveň požadujú prepustenie Tymošenkovej do zahraničia, kde má oficiálne podstúpiť liečbu ťažkostí s chrbticou.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Júlia Tymošenková #Ukrajina