Lev v zoo zahrdúsil levicu pred očami návštevníkov

Zoologická záhrada v Dallase je v šoku po tom, čo jeden z levích samcov zaútočil na levicu a zabil ju priamo pred davom návštevníkov, medzi ktorými boli aj rodiny s deťmi. Vedenie zoo si nedokáže vysvetliť, ako sa niečo také mohlo stať.

19.11.2013 09:51
lev Foto:
V dallaskej zoo žilo niekoľko levov bez problémov, útok je preto nevysvetliteľný.
debata (11)

Podľa spravodajského webu BBC zvieratá spolu roky žili pokojne. Ale v nedeľu sa samec zahryzol päťročnej levici Johari do krku. Pitva neskôr potvrdila, že zviera vykrvácalo.

„Samec mal jej hrdlo v čeľustiach, ale spočiatku si každý myslel, že sa len hrajú. Potom sa ukázalo, že levica bojuje,“ povedal Michael Henshaw miestnej televízii.

Lev usmrtil levicu, v texaskej zoo za ňou smútia.

Pracovníci zoo vzápätí ukončili ukážku pre návštevníkov a zakryli výhľad z priľahlej reštaurácie. Ďalšie dva levy vo výbehu sa snažili odlákať tým, že im hádzali kusy mäsa, ale levica podľahla zraneniam ešte skôr, než jej mohli pomôcť.

Vedenie záhrady si útok nedokážu vysvetliť, usmrtiť samca však neplánujú. „Bola to veľmi ojedinelá a nešťastná príhoda. Za 35 rokov, čo pracujem ako veterinár v zoo, som nikdy nič také nevidel,“ povedal viceprezident zoo Lynn Kramer.

Útok leva na obľúbenú samicu, pri ktorom jej... Foto: Youtube.com
utok Útok leva na obľúbenú samicu, pri ktorom jej spôsobil smrteľné zranenie na krku, si vedenie zoo nevie vysvetliť.

Samce zabíjajú konkurentov a mláďatá cudzích levov

Levica Jo-jo. Foto: Youtube.com
levica Levica Jo-jo.

Dodal, že v levom výbehu zvyčajne pobehuje päť, šesť zvierat, ale ešte nikdy si žiadnu ujmu nespôsobili. Možnosť, že by sa podobný smrtiaci útok mohol opakovať, považuje za „veľmi malú“.

V divočine sa podľa Kramera stáva, že lev zabije iného samca, alebo občas aj mláďatá, ale útoky na samice sú veľmi ojedinelé. Predpokladá, že sa muselo stať niečo, čo vyvolalo útok. „Levy môžu byť agresívne, ale vzájomne sa nezabíjajú,“ povedal Kramer novinárom.

„Zlomilo nám to srdce,“ stojí vo vyhlásení zoologickej záhrady; levica Johari, prezývaná Jo-Jo, bola obľúbenkyňou ošetrovateľov i „milovanou sestrou“ ďalších levíc.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #zoo #Texas #lev #levica #usmrtenie #Dallas