Starosta Toronta po škandále stratil väčšinu právomocí

Mestská rada Toronta zbavila škandalózneho starostu Roba Forda väčšiny právomocí. Stalo sa tak po tom, čo sa Ford priznal, že počas výkonu svojej funkcie fajčil crack a napriek tomu odmietol odstúpiť.

19.11.2013 12:13
rob ford Foto: ,
Starosta Toronta Chris Young.
debata

Rada preto v pondelok presunula 60 percent rozpočtu ako aj mnohé z jeho právomocí na jeho zástupcu.

Štyridsaťštyriročný starosta, ktorý chce proti rozhodnutiam rady bojovať na súde, hlasovanie označil za „puč“. "Čo sa tu dnes deje, nie je demokratický proces, to je diktatúra,“ povedal Ford členom rady. Tí nemajú právo zbaviť ho funkcie, pokiaľ nie je odsúdený.

Už minulý týždeň rada zrušila právo starostu vymenúvať a prepúšťať zástupcu starostu ako aj predsedov výborov a právomoci počas mimoriadnych situácií, ako sú prírodné katastrofy, pridelila Fordovmu zástupcovi. „Nemôžem s tým súhlasiť a nemám inú možnosť, ako to dať na súd,“ uviedol vtedy starosta.

V komentároch, ktoré plnili stránky novín, sa Ford priznal, že kupoval ilegálne drogy, šoféroval pod vplyvom alkoholu a užíval crack. To je kryštalická a podľa expertov z hľadiska vzniku závislosti najnebezpečnejšia forma kokaínu. Podozrenia z toho, že Ford užíva drogy, ako prví ešte v máji zverejnili reportéri bulvárnej webovej stránky Gawker a najpredávanejšieho kanadského denníka Toronto Star.

K novinárom sa dostala videonahrávka, na ktorej starosta s pomocou sklenej fajky inhaluje neidentifikovanú látku. Ford sa neskôr za svoje správanie oficiálne ospravedlnil. Polícia ho zatiaľ v súvislosti s konzumáciou drog neobvinila.

debata chyba
Viac na túto tému: #Toronto #starosta #Rob Ford