Maďarský súd vyniesie rozsudok nad Varholíkovou v piatok

Už v piatok môže v zaznieť rozsudok nad Evou Varholíkovou-Rezešovou, ktorá je obvinená zo spôsobenia nehody na maďarskej diaľnici. Tá si vyžiadala štyroch mŕtvych. Prokurátor žiada pre obvinenú hornú hranicu 13 rokov.

19.11.2013 14:44
debata (4)

„Proces dokazovania sudkyňa ukončila a preto by sa malo v piatok 22. novembra očakávať vynesenie rozsudku na prvom stupni,“ uviedol hovorca maďarského súdu János Koszta. Posledné súdne konanie budú sprevádzané novými špeciálnymi opatreniami. Súd z dôvodu mimoriadneho záujmu médií pripraví na proces špeciálnu miestnosť, kde bude zabezpečený priamy prenos z procesu. Informoval o tom portál Čas.sk.

V maďarskom meste Gödöllö v utorok pokračoval súdny proces s Evou Varholíkovou-Rezešovou. Prokurátor prečítal záverečnú reč a trvá na obvineniach v plnom rozsahu.

Opísal aj priebeh nehody. Zdôraznil, že správanie Rezešovej-Varholíkovej počas pojednávaní, predovšetkým jej neochotu vyjadrovať sa k jednotlivým záležitostiam. Prokurátor pripomenul, že aj po nehode vypovedala až 10. decembra, keď už mohla byť podľa neho účelovo ovplyvnená advokátom.

Ako vyhlásil, v procese bolo dokázané, že za fiatom obetí jazdila obvinená agresívne. Blikala diaľkovými reflektormi, nedodržiavala bezpečnostnú vzdialenosť a teda na rozdiel od pôvodného záznamu v spise obžaloby, porušila niekoľko predpisov cestnej premávky.

Súdny proces dokázal, že obvinenie Slovenky z trestného činu riadenia motorového vozidla pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb, ako aj trestný čin ohrozenia cestnej premávky je opodstatnené, vyhlásil prokurátor.

Ďalej podľa vyjadrenia je potrebné vziať do úvahy, že cestujúci v aute, do ktorého Varholíková-Rezešová narazila, už nemôžu povedať, čo sa stalo, pretože nikto z nich neprežil. Ďalej zdôraznil, že obvinená najskôr policajtom tvrdila, že zaspala, neskôr však v jej ďalšej výpovedi to už neuviedla, ale vyhlásila, že nebola ospalá.

V záverečnej reči prokurátor oznámil, že horná hranica v prípade takýchto trestných činov je 13 rokov. Súd by tak podľa neho mal obvinenú odsúdiť na dobu v rozmedzí tejto sadzby. Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság (HVG), prokurátor by za poľahčujúcu okolnosť považoval iba skutočnosť, že Slovenka ešte nebola trestaná a má dve maloleté deti.

Podľa Mamlecza by však súd mal vziať do úvahy, že išlo o viacnásobný trestný čin a zomreli štyria ľudia, preto musí Varholíková-Rezešová dostať nepodmienečný trest. Mala by tak uhradiť súdne trovy a taktiež mať zakázané riadenie motorových vozidiel. Prokurátor jasne skonštatoval, že expertízy preukázali, že obvinená riadila auto pod vplyvom alkoholu, čo bezprostredne viedlo k havárii.

Obvinená však nečakane doplnila svoju výpoveď. Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság (HVG) uviedla, že pred nehodou bola náhle oslepená. „Spomínam si, že tesne pred haváriou ma vyrušil náhly zdroj svetla z druhej strany diaľnice, čo mi na chvíľu odviedlo pozornosť,“ cituje HVG doplnok k výpovedi zo spisu a dodáva, že predtým nikdy nehovorila o tom, že by ju vyrušilo svetlo protiidúceho auta. Pre úprave výpovede možno na utorkovom pojednávaní očakávať zvraty, podotkol HVG.

Košičanka si mala vypočuť záverečné reči svojho obhajcu, ako aj prokurátora. Varholíková-Rezešová sedí vo väzbe od augusta 2012, keď sa stala účastníčkou vážnej dopravnej nehody na diaľnici M3, kde zrážku s jej vozidlom neprežili štyri osoby. Celý proces so Slovenkou, ktorá je obvinená z viacerých trestných činov, sa ťahá už trinásť mesiacov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Varholíková #Eva Varholíková-Rezešová