Malala si od europarlamentu prevzala Sacharovovu cenu

Pakistanské dievča Malala Júsafzajová si v stredu prevzala v Európskom parlamente v Štrasburgu Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. Šestnásťročná Júsafzajová sa po útoku pakistanského Talibanu stala symbolom boja za práva žien na vzdelanie.

20.11.2013 07:19 , aktualizované: 13:08
malala jusafzajova Foto: ,
Malala Júsafzajová si prevzala Sacharovu cenu od Európskeho parlamentu v Štrasburgu.
debata (5)

„Je to hrdinka a výnimočná mladá žena, ktorá sa stala symbolom odporu voči fanatizmu,“ povedal predseda parlamentu Martin Schulz, ktorý jej odovzdal cenu „za podporu práv detí a žien na vzdelanie“.

Júsufzaiová venovala cenu „bezmenným hrdinom v Pakistane a všetkým ľuďom, ktorí na svete bojujú za základné ľudské práva“. Veľa detí na svete nemá čo jesť, ale hladujú aj po vzdelaní, povedala s tým, že 57 miliónov detí na svete nemôže chodiť do školy.

Udelenie ocenenia spojeného s odmenou vo výške 50-tisíc eur svetoznámej školáčke oznámili už začiatkom októbra, pričom za tohtoročných favoritov boli označovaní aj bieloruskí disidenti Ales Bjaljacký, Eduard Lobau a Mikola Statkevič či bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden.

Podľa vtedajšieho vyhlásenia lídra konzervatívnej Európskej ľudovej strany Josepha Daula však zákonodarný zbor EÚ chce „dať svetu na známosť, že naša nádej v lepšiu budúcnosť spočíva v mladých ľuďoch, ako je Malala Júsafzajová“.

Mladú Pakistanku v októbri 2012 postrelil ozbrojenec z hnutia Taliban pre jej iniciatívy podporujúce vzdelávanie dievčat, ktoré fundamentalisti odmietajú. V ťažkom stave ju previezli do Británie, kde ju operovali. Prebudila sa až o šesť dní a postupne sa jej začala vracať pamäť a reč. Po zotavení sa v marci vrátila do Anglicka, kde teraz študuje na škole v Birminghame.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban #Malála Júsufzajová #Sacharova cena