Mocnosti v Ženeve rokujú s Iránom, Chameneí neústúpi

Irán neustúpi ani o kúsok od svojich jadrových práv. Vyhlásil to v stredu iránsky najvyšší duchovný a politický vodca ajatolláh Alí Chameneí.

20.11.2013 07:51 , aktualizované: 12:51
debata

V prejave pred televíziou povedal, že do rokovaní Iránu so svetovými mocnosťami o iránskom jadrovom programe sa miešať nebude, ale tímu iránskych vyjednávačov vraj stanovil „jasné neprekročiteľné hranice“. Chameneí na adresu Francúzska povedal, že nielen že podlieha Spojeným štátom, ale priamo kľaká na kolená pred Izraelom. Zároveň uistil, že Irán chce mať priateľské vzťahy so všetkými krajinami, vrátane USA.

„Chceme mať priateľské vzťahy so všetkými štátmi, dokonca aj so Spojenými štátmi. Neprechovávame nepriateľstvo voči americkému národu. Je ako každý iný na svete,“ citovala agentúra Reuters z Chameneího prejavu pred približne 5 000 príslušníkmi milícií Basídž. Tí odpovedali na jeho slová volaním Smrť Amerike!

„Trváme na tom, že neustúpime ani o kúsok zo svojich práv,“ vyhlásil Chameneí, ktorý má hlavné slovo v zahraničnopo­litických a jadrových záležitostiach. „Nesmú sa báť toho, čo hovorí nepriateľ,“ dodal ajatolláh a v jasnej narážke na sankcie uvalené USA, OSN a EÚ na Teherán povedal: „Majú v úmysle stupňovať tlak na Irán. Iránci sa pred nikým nesklonia pod tlakom.“

Do Ruska išiel lobovať Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odcestoval v stredu do Ruska, kde chce prezidentovi Vladimirovi Putinovi tlmočiť obavy z potenciálnej dohody medzi medzinárodným spoločenstvom a Iránom o jeho jadrovom programe.

Rusko sa stavia k novým snahám o iránskom jadrovom programe pozitívne, pričom vyjadrilo nádej, že súčasné rokovania s Teheránom povedú k riešeniu dlhodobého problému. Izrael neočakáva, že Rusko radikálne zmení svoj postoj, no dúfa v menšie ústupky. „Aj malé ústupky môžu ovplyvniť celý proces,“ povedal v tejto súvislosti námestník izraelského ministerstva zahraničia Zeev Elkin. Netanjahu sa stretne s Putinom večer v Kremli a vo štvrtok navštívi v Moskve židovskú komunitu.

Vo švajčiarskej Ženeve sa v stredu začalo očakávané ďalšie kolo rokovaní medzi svetovými mocnosťami a Iránom na tému jadrového programu islamskej republiky. Schôdzke predchádzal pracovný obed medzi iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Džavádom Zarífom a šéfkou diplomacie Európskej únie Catherine Ashtonovou. Následne prebehne oficiálna schôdzka medzi zástupcami Iránu a mocnosťami združenými v skupine P 5+1 (USA, Rusko, Čína, Veľká Británia, Francúzsko, plus Nemecko).

Posledné kolo rozhovorov medzi Teheránom a svetovými mocnosťami v novembri sa veľmi priblížilo k dohode, ktorá by zastavila niektoré prvky sporného jadrového programu islamskej republiky výmenou za čiastočné uvoľnenie sankcií. Proti podmienkam potenciálnej dohody však rázne protestuje Izrael ako aj niektorí vplyvní členovia amerického Kongresu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #jadrový program #Ženeva #Catherine Ashtonová