Eurokomisár Füle je spokojný s prípravami Ukrajiny na zblíženie s úniou

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč údajne nepodpíše na summite vo Vilniuse asociačnú dohodu s Európskou úniou - a to bez ohľadu na to, či vo štvrtok ukrajinský parlament schváli zákon umožňujúci expremiérke Tymošenkovej vycestovať na liečenie do zahraničia, ktorým únia podmieňuje dohodu s Ukrajinou.

20.11.2013 13:48 , aktualizované: 17:10
Štefan Füle Foto:
Eurokomisár pre rozšírenie Štefan Füle
debata (6)

Janukovyč vraj oznámil svoj ​​postoj eurokomisárovi EÚ pre rozšírenie Štefanovi Fülemu. Informáciu priniesla Česká televízia.

"Tieto slová podľa dvoch od seba nezávislých zdrojov Českej televízie zazneli na stretnutí prezidenta Janukovyča s eurokomisárom Fülem, ktorý prišiel do Kyjeva osobne lobovať za prijatie posledných zákonov, ktoré únia vyžaduje na prijatie asociačnej dohody s Ukrajinou. Janukovyč mal vyhlásiť, že by Ukrajina v túto chvíľu podpisom dohody veľmi strácala. Preto sa ju rozhodol nepodpísať, " uviedol spravodajca ČT. Podľa neho hovoril Janukovyč o sume okolo 500 miliárd eur v nasledujúcich desiatich rokoch, o ktoré by Ukrajina prišla pre útlm obchodov s Ruskom a chcela by si ich nechať kompenzovať od EÚ.

Ukrajinské zdroje túto informáciu nepotvrdzujú. Agentúra UNIAN priniesla v stredu správu, v ktorej cituje eurokomisára Füleho, ktorý je vraj spokojný s prístupom Ukrajiny k procesu zbližovania s EÚ a verí, že parlament v Kyjeve 21. novembra prijme tri zákony, ktorými únia podmieňuje uzavretie asociačnej dohody s Ukrajinou počas konania summitu Východného partnerstva vo Vilniuse koncom novembra.

Únia si pre ukrajinské pridruženie stanovila rad podmienok, z ktorých už väčšinu Kyjev splnil. Hlavnou prekážkou však zostávalo väznenie Tymošenkovej, ktoré sa na Západe stalo symbolom ukrajinskej selektívne justície.

Ukrajinský premiér potvrdil odhodlanie podpísať dohodu

Podľa litovského ministra zahraničia Linasa Linkevičiusa EÚ pokračuje v príprave podpisu asociačnej dohody s Ukrajinou a neprikladá význam správam, že vedenie krajiny podpis tohto dokumentu odmieta. Linkevičius, ktorého krajina do konca roka EÚ predsedá, to v stredu v Bruseli povedal novinárom.

„Náš pohľad zostáva rovnaký. Sme odhodlaní v práci pokračovať. Uvidíme , nakoľko je odhodlanie Ukrajincov podpísať dohodu seriózne. Situácia na Ukrajine je veľmi zložitá, a nie všetky signály, ktoré odtiaľ prichádzajú, si zaslúžia pozornosť,“ citovala šéfa litovskej diplomacie agentúra ITAR – TASS.

Odhodlanie Kyjeva podpísať koncom mesiaca na summite Východného partnerstva asociačnú zmluvu v stredu potvrdil ukrajinský premiér Mykola Azarov. „Parlament pokračuje v príprave integračných zákonov,“ vyhlásil Azarov na tlačovej konferencii v ruskom Petrohrade, kde sa zúčastňuje na schôdzi premiérov Spoločenstva nezávislých štátov. Dodal, že príprava na vilniuský summit na Ukrajine pokračuje „absolútne normálne“.

Füleho hovorca Peter Stano v stredu po príchode z Kyjeva do Bruselu novinárom povedal, že Füle najprv s výsledkami svojej misie zoznámi členské štáty Európskej únie, novinári vraj dostanú správu neskôr.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Viktor Janukovyč #asociačná dohoda #Ukrajina