USA zvažujú likvidáciu chemických zbraní zo Sýrie na mori

Bezúspešné hľadanie krajiny, ktorá by nechala na svojom území zneškodniť chemické zbrane zo Sýrie, podnietila Spojené štáty k úvahám o vykonaní časti likvidačných prác na mori.

20.11.2013 13:54
debata (2)

Vo svojom utorňajšom článku o tom informuje denník The New York Times odvolávajúci sa na vysokopostavených predstaviteľov USA.

Predmetom úvah je systém umožňujúci zničenie „prekurzorov“, teda zložiek určených na výrobu chemickej munície, na palube námorného plavidla rozložením alebo spálením. Nie je pritom jasné, kde konkrétne sa majú práce vykonávať ako ani to, či majú zvyšky v podobe „neškodných solí a iných pevných látok“ skončiť v oceáne.

Zdroje denníka ubezpečujú, že v prípade takého scenára bude na likvidáciu dohliadať Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorej zástupcovia momentálne pôsobia priamo v Sýrii, a uskutoční sa v súlade s americkými a európskymi bezpečnostnými štandardmi. Na uvedenie systému do prevádzky by údajne stačilo 75 dní. Čo sa týka menšieho arzenálu funkčných zbraní predstavitelia rátajú so „samostatným“ zničením.

Na základe septembrovej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN má Sýria čas do konca júna 2014, aby sa zbavila celého chemického arzenálu vrátane látok slúžiacich výrobu takýchto zbraní. Likvidácia sa má uskutočniť v zahraničí, viaceré oslovené krajiny však odmietli, že by sa tak malo stať na ich území.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemické zbrane #likvidácia