Europoslanci už nechcú rokovať v Štrasburgu, stačí im Brusel

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu podporili plán, podľa ktorého by už mali rokovať výlučne v belgickom Bruseli. Zároveň súhlasili s tým, aby sa už každý mesiac nemuseli stretávať aj vo francúzskom Štrasburgu.

20.11.2013 15:40
europarlament, poslanci Foto:
Poslanci v europarlamente.
debata (4)

Za rezolúciu s týmto znením hlasovalo 483 z nich, proti bolo len 141 europoslancov. EP je na základe európskej legislatívy nútený rokovať raz mesačne aj v Štrasburgu, čo ho stojí množstvo finančných prostriedkov.

Každomesačná 400-kilometrová cesta europoslancov z Bruselu pritom rozpočet Európskej únie stojí ročne od 150 do 200 miliónov eur. Podľa kritikov je to zbytočný luxus, ktorý z praktického hľadiska nemá žiadny význam. Okrem ekonomických nákladov poslancom prekážajú aj environmentálne dopady takéhoto plytvania, keďže poslanci spravidla na presun využívajú lietadlá.

Paradoxom však je, že europoslanci o zjednotení svojho sídla nemôžu rozhodnúť sami. Posledné slovo má najvyšší orgán EÚ – Rada Európskej únie, ktorá je zložená zo zástupcov jednotlivých členských krajín. Medzi právomoci Rady patrí aj zmena európskych zmlúv upravujúcich fungovanie EP. Všeobecne sa predpokladá, že Francúzsko bude v dohľadnom čase akékoľvek úpravy v tejto oblasti vetovať.

Štrasburg je pritom jedným z najviditeľnejších symbolov zjednotenej Európy, keďže ide o pohraničné multijazyčné mesto s bohatou históriou. „Obraciate svoje chrbty histórii a zakladajúcim princípom Európskej únie,“ komentovala navrhované zmeny francúzska stredopravá europoslankyňa Constance Le Gripová.

Europarlament schválil rozpočet Únie

Európsky parlament v stredu schválil rozpočet Európskej únie na rok 2014. Tento rozpočet pritom vyplynul z minulotýždňových rokovaní parlamentu s Radou. "Platby na rok 2014 boli oproti pôvodnej pozícií Rady navýšené o 500 mil. eur na celkových 135,5 mld. eur. Úroveň záväzkov bola stanovená na 142,6 mld. eur, čo je v súlade s návrhom rozpočtu, ktorý predložila Európska komisia,“ píše vo vyhlásení Európsky parlament. V medziročnom porovnaní sa rozpočet znížil o 6 percent.

Doterajšie výpadky v platbách sa pritom majú vyriešiť ešte počas tohto fiškálneho roka. Dohodli sa na tom po nočnom pondelkovom rokovaní v utorok 12. novembra Európsky parlament s Radou. Pre parlament to bola podmienka na schválenie dlhodobého rozpočtu pre obdobie rokov 2014 až 2020. "Poslanci chceli zabrániť tomu, aby Európska únia začínala prvý rok nového viacročného finančného rámca v deficite,“ uvádza v stanovisku parlament s tým, že viacročný finančný rámec bol schválený tento týždeň v utorok.

Poslanci podľa správy Európskeho parlamentu taktiež zabezpečili, že Európska únia odškodní obete záplav a sucha z roku 2013 a že priority parlamentu v oblastiach ako zamestnanosť, výskum a inovácie, riadenie hraníc a humanitárna pomoc dostanú v roku 2014 zaslúžený priestor. Ako dodáva parlament, rozpočet bol odsúhlasený 494 hlasmi za, 158 bolo proti a 13 poslanci sa zdržali.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #Štrasburg #Európsky parlament #Europarlament #sídlo