Moslim, ktorý ostreľoval americkú ambasádu, dostal 15 rokov

Súd v bosnianskej metropole Sarajevo v stredu poslal islamistu, ktorý v roku 2011 zaútočil na veľvyslanectvo Spojených štátov v Sarajeve, na 15 rokov od väzenia.

20.11.2013 19:27
ostreľovač, sniper, vojak, Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Stalo sa tak v rámci opakovaného procesu, ktorý nariadili pre porušenie jeho práv na obhajobu. Čin Mevlida Jasareviča síce zostal kvalifikovaný ako „akt terorizmu“, no trest z pôvodných 18 rokov znížili na 15. Súd vzal do úvahy aj ním deklarované výčitky. Podľa jeho slov bol navyše „obeťou tých, ktorí mu hovorili o nevyhnutnosti boja za islam a vedenia svätej vojny“. Podľa sudcu však zároveň „chceli ukázať medzinárodnému spoločenstvu, že Bosna je odhodlaná bojovať proti terorizmu a za ochranu občanov“.

Jasarevič chcel svojím činom upozorniť na údajné porušovanie práv moslimov v Bosne aj vo svete. Presne 28. októbra 2011 preto viac ako 50 minút ostreľoval americkú ambasádu, pričom zo svojej automatickej zbrane vypálil až 105 striel. Dvadsaťtriročný Jasarevič je občanom Srbska moslimského pôvodu a do Bosny pricestoval, aby sa pridal k tamojším islamistom v severovýchodnej dedinke Gornja Maoča. Tá je považovaná za sídlo bosnianskych vahábistov, ultrakonzervatívnej odnože islamu rozšírenej najmä v Saudskej Arábii.

Z moslimských krajín v 90. rokoch prišlo mnoho islamistov, aby sa zapojilo do krvavej občianskej vojny na Balkánskom polostrove. Mnohí z nich po jej skončení krajine zostali a dostali občianstvo. Dnes moslimovia tvoria 40 percent obyvateľstva Bosny.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #Sarajevo #Mevlid Jasarevič #ostreľovač