Barma vie, komu má veriť, nevie, čo má očakávať

Tin Maung Than do istej miery stelesňuje históriu Barmy ostatných viac ako dvoch desaťročí. "Postavil som sa proti režimu a musel som utiecť z krajiny. Na hraniciach s Thajskom ma však zadržala vojenská rozviedka," povedal pre Pravdu. "Teraz pracujem pre vládnu organizáciu," smeje sa.

21.11.2013 13:30
debata

Z uniformy do obleku

Barma sa svetu zmenila pred očami až neuveriteľnou rýchlosťou. Ešte v roku 2007 tamojšia junta tvrdo potlačila šafranovú revolúcie. Protesty proti vojenskému režimu vtedy viedli budhistickí mnísi. Zahynuli desiatky, možno až stovky ľudí. O tri roky neskôr diktatúra prepustila z domáceho väzenie symbol odporu proti nej držiteľku Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij. Dovolila jej tiež kandidovať v parlamentných voľbách. Generál Thein Sein vymenil uniformu za oblek. Ako súčasný prezident vraví, že do konca roka už krajina nebude mať žiadnych politických väzňov.

„Som opatrne optimistický,“ hovorí o vývoji v krajine pre Pravdu nezávislý novinár Han Thar. Počas šafranovej revolúcie musel robiť svoje reportáže ilegálne, teraz vraví, že už má určite oveľa väčšiu voľnosť.

Od začiatku politických zmien už Barmu navštívil aj americký prezident Barack Obama. O krajinu s veľkým nerastným bohatstvom, samozrejme, prejavujú veľký záujem aj hlavní miestni hráči ako Čína a India. Minulý týždeň krajinu navštívila šéfka diplomacie EÚ a podpredsedníčka Európskej komisie Catherine Ashtonová v rámci prvého stretnutia pracovnej skupiny únie pre Mjanmarsko. Zároveň išlo o cestu podpredsedu EK Antonia Tajaniho do krajín Juhovýchodnej Ázie v rámci takzvanej misie pre rast.

Spolupráca  a konkurencia

„Prišla som sem z Indie a jej minister zahraničných vecí bol mimoriadne potešený tým, že máme túto pracovnú skupinu,“ odpovedala Ashtonová v Rangúne na otázku Pravdy, ako vníma konkurenciu iných krajín v Barme. „Som stále v kontakte s kolegami v USA, hovorila som v Indii s predstaviteľmi mnohých krajín z Ázie. Všetci prejavili záujem o to, aby sa Mjanmarsko pohlo dopredu a že EÚ v tom bude tiež hrať svoju úlohu. Keď to má byť konkurencia, tak nech je zdravá. V skutočnosti však oveľa viac hovoríme o partnerstve,“ tvrdí Ashtonová.

Podľa Edwarda Yenckena, experta na Juhovýchodnú Áziu z univerzity v Melbourne, je Barma krajinou, na ktorú by sa mala sústrediť značná pozornosť. „Jej geostrategická pozícia medzi Južnou a Juhovýchodnou Áziou a možný rast jej hospodárstva by mali posmeliť EÚ, aby sa viac o ňu zaujímala,“ uviedol Yencken pre Pravdu. „Únia by sa tiež mala snažiť, aby nedošlo k zvráteniu politických reforiem a podporiť ďalšiu liberalizáciu systému,“ myslí si Yencken.

Neistota v slobode

Politickú dimenziu vidí v ekonomickej rovine aj podpredseda EK Tajani. „Mám dva politické odkazy do ďalšej diskusie. Prvým je kľúčová úloha vlády pri vytváraní zdravého podnikateľského a investičného prostredia. Druhým je posilnenie spolupráce medzi Mjanmarskom a Európou, aby sme hľadali príležitosti a  prekonali výzvy, a tak pomohli rastu a vytváraniu pracovných príležitostí  v Mjanmarsku a Európskej únii,“ vyhlásil Tajani na podnikateľskom fóre v Rangúne. Barma sa určite za posledné roky zmenila, krajina však ďalej bojuje s problémami  minulosti. Trápia ju etnické konflikty, otázkou je pokračovanie politických reforiem a čo tie budú znamenať pre obyvateľov. Tí sa síce cítia slobodnejšie, ale zároveň neisto, čo je príznak asi každej krajiny, ktorej štruktúra sa mení.

„Ľudia nedôverujú vláde, ale zároveň si myslia, že vedia, čo od nej môžu čakať. Veria Aun Schan Su Ťij, ale nevedia odhadnúť, čo od nej môžu očakávať,“  tvrdí Tin Maung Than.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Barma #Mjanmarsko #Maung Than