Kríza? Je čas  na robenie obchodov, znie z Vietnamu

Pán Huang sa usmieva. Za jeho chrbtom deti precvičujú písmená. Večer ako každý iný v malej súkromnej škole v odľahlej štvrti Hočiminovho Mesta.

21.11.2013 14:00
škola, deti, thajsko, barma, trieda Foto: ,
Chudobné vietnamské deti v malej súkromnej škole v Hočiminovom Meste. Krajina stále bojuje s ekonomickou nerovnosťou, podľa pozorovateľov však stredná trieda bohatne ako nikdy v histórii.
debata

Schádza sa tu asi deväťdesiat detí, z ktorých si mnohé privyrábajú tým, že zbierajú veci na skládkach a predávajú ich ďalej. Huang si dokonca osem z nich adoptoval, s výučbou mu pomáhajú dvaja synovia, ktorí študujú na univerzite.

Vietnam zaznamenal v posledných 10 rokoch priemerný hospodársky rast 6,2 percenta, no ekonomické rozdiely v spoločnosti zostávajú pomerne viditeľné. Táto krajina bola prvou zástavkou podpredsedu Európskej komisie Antonia Tajaniho. Minulý týždeň zavítal eurokomisár pre priemysel do Vietnamu, Barmy a Thajska v rámci takzvanej misie pre rast.

„Tento región na jednej strane nebude nikdy taký dôležitý ako Čína. Ani politicky, ani ekonomicky. On sám je s Čínou stále viac prepojený,“ reagoval na cestu delegácie Európskej komisie Michael Montesano z Inštitútu pre štúdium Juhovýchodnej Ázie v Singapure. „Na strane druhej sú tu ľudia bohatší ako kedykoľvek predtým a miestne ekonomiky nikdy neboli väčšie. Región si preto zaslúži skutočnú pozornosť Európy,“ tvrdí Montesano.

Vietnam ukazuje aj svoju politickú tvár. Tajani v Hanoji míňal ruského prezidenta Vladimira Putina a tiež bilbordy s nápisom Gazprom.

„Vždy sme pokladali súdruha Putina za nášho blízkeho priateľa,“ citovali miestne médiá hlavu štátu Truong Tan Sanga. Červená vietnamská vlajka so zlatou hviezdou a symbol kosáka a kladiva nedávajú zabudnúť na to, že krajina má v názve slová socialistická republika. Na stretnutí podpredsedu EK s ministrom priemyslu a obchodu Vu Huy Hoangom boli povolené otázky od európskych podnikateľov. Novinárov však pri nich vykázali do vedľajšej miestnosti.

Obchodný duch však v komunistickom Vietname určite žije. Keď si členovia európskej delegácie objednali v čajovni pivo, servírka ho neváhala ísť kúpiť do obchodu.

Aj skutoční vietnamskí podnikatelia majú záujem o Európu. Zástupca riaditeľa potravinárskej spoločnosti Vikybomi Huynh Ngoc Tam dokonca pri stretnutí tvrdil, že rieši obchod so slovenským partnerom. Vykľula sa z toho síce slovinská firma, ale príležitosti sú vraj aj tak v celej EÚ. „Toto stretnutie je dobrou príležitosťou na nadviazanie kontaktov,“ hovorí o schôdzke niekoľkých desiatok podnikateľov z únie a Vietnamu v Hočiminovom Meste. „My už máme podklady pre spoluprácu. Chceli by sme dodávať potravinárske komodity ako múku a podobne,“ povedal Huynh Ngoc Tam pre Pravdu. Dokonca ho neodrádzajú ani ekonomické problémy EÚ.

„Na kríze až tak nezáleží. A okrem toho už odchádza. Je to dobrý čas na robenie obchodov,“ verí vietnamský podnikateľ.

V to rovnako dúfa aj zástupca Železiarní Podbrezová Luigi Cuzzolin, ktorý sa tiež zúčastnil na podujatí v Hočiminovom Meste. „Máme konkrétne plány. Vieme, že vo Vietname sa chystajú veľké investície do energetického sektora. Majú vzniknúť dve nové rafinérie,“ pripomína Cuzzolin. Podľa neho je na Vietname zaujímavé,  že ako jedna z mála ázijských krajín nenasleduje čínsky, ale skôr európsky model obchodného myslenia. „Chcú kvalitu a za tú sú ochotní aj zaplatiť. Nejde im len o najlacnejšie riešenie. Mnohé ázijské krajiny majú k dispozícii čínske výrobky. S ich cenami nemôžu Európania súťažiť. Vietnam však  neváha zaplatiť viac, ak je produkt lepší,“ povedal Cuzzolin pre Pravdu.

To, že Vietnamci budú míňať ďalšie peniaze v Európe, patrí aj medzi plány Tajaniho, ktorý podpísal v krajine dohody týkajúce sa  transparentných podmienok pre malé a stredné podnikanie a spolupráce v oblasti turizmu.

„Podnikatelia z EÚ chcú investovať tu, ázijskí zase u nás. Chcem väčšie zapojenie malých a stredných podnikateľov na oboch stranách,“ vyhlásil Tajani.

Z ázijskej krajiny chce dostať podpredseda Európskej komisie na starý kontinent aj viac turistov. Tiež  v súvislosti s výstavou EXPO 2015 v Miláne a futbalovými majstrovstvami Európy vo Francúzsku v roku 2016. Preto si Tajani želá aj liberalizáciu vízového režimu s Vietnamom. „V tejto krajine rastie nová, bohatá stredná vrstva. Chceme ju prilákať do európskych krajín,“ tvrdí o Vietname podpredseda EK.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #Antonio Tajani #Thajsko #Barma #Huang