Pád strechy supermarketu v Rige usmrtil desiatky ľudí

Po štvrtkovom zrútení časti obchodného centra v Rige záchranári registrujú už 45 mŕtvych a panujú obavy, že to stále nie je konečný počet. Podľa agentúry Reuters to v piatok dopoludnia oznámila lotyšská polícia.

21.11.2013 21:08 , aktualizované: 22.11.2013 16:13
Riga, záchranári Foto: ,
Záchranári od štvrtka hľadajú zasypaných ľudí po páde strechy obchodného centra v Rige.
debata (3)

Miestne nemocnice ošetrili doobeda takmer štyri desiatky zranených. Záchranári pokračujú v prehľadávaní trosiek, kde môže byť podľa úradov uväznených až sedem desiatok ľudí. Agentúra AP tvrdí, že nešťastie mohla spôsobiť prebiehajúca výstavba zimnej záhrady na streche budovy.

Medzi mŕtvymi sú okrem ľudí, ktorí v ​​budove v osudnej chvíli nakupovali, tiež traja hasiči, tých zasypali padajúce trosky v okamihu, keď sa snažili vyslobodiť obete nešťastia. Osem hasičov utrpelo pri záchrannej akcii zranenia. Lotyšské médiá podľa českého veľvyslanectva doteraz neinformovala o žiadnom cudzincovi, ktorý by v sutinách zahynul.

Obchodné centrum sa nachádza v starej obytnej zástavbe zo sovietskej éry. Jeho kolaps sa začal tým, že povolila konštrukcia strechy a oporný múr. Následne sa po hodine zrútila aj protiľahlá stena. Podľa starostu Rigy Nilsa Usakovsa sa v troskách ocitlo okolo 70 ľudí.

V odstraňovaní sutín pomáhajú záchranárom tri žeriavy, polícia nasadila do akcie psovodov, zapojených bolo niekoľko desiatok vojakov a miestnych dobrovoľníkov. Záchranná akcia potrvá podľa šéfa záchranárov Oskarsa Abolinsa zrejme celý deň. Záchranári musia zasahovať podľa neho obozretne, pretože sutiny sú nestabilné a predstavujú bezpečnostnú hrozbu.

Väčšinu trosiek záchranári odpratávajú ručne. Podľa AP prácu pravidelne prerušujú, aby sa pokúsili počuť mobilné telefóny nezvestných, na ktoré im príbuzní na výzvy záchranných zložiek volajú. Nemocnice hlásia nedostatky zásob krvi a žiadajú miestnych obyvateľov o núdzovú pomoc.

Presnú príčinu nešťastia doposiaľ vyšetrovanie nezistilo. Policajti podľa agentúry DPA podozrievajú prevádzkovateľa centra zo zanedbania stavebných pravidiel. „Je zrejmé, problém bol s dodržaním konštrukčných požiadaviek,“ povedal neurčito lotyšskej televízii minister vnútra Rihards Kozlovskis. Niektorí svedkovia podľa tlačových agentúr najprv hovorili o tom, že kolapsu predchádzal výbuch. Agentúra LETA špekulovala, že mohlo ísť o explóziu vykurovacieho ko­tla.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #supermarket #strecha #pád #Lotyšsko