JFK predstavuje pre Američanov lepší svet

Amerika a svet možno nikdy nevideli prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho skutočne takého, aký bol.

22.11.2013 07:26
JFK, Kennedy, Foto:
Fotogenický manželský pár. John F. Kennedy s manželkou Jacqueline, ktorá dcére Caroline číta z knihy. Snímka je z roku 1960.
debata

Neznamená to však, že USA by nezmenil. Od atentátu na demokratického šéfa Bieleho domu v Dallase uplynie v piatok 50 rokov.  JFK stále zostáva v mysliach mnohých obyvateľov Spojených štátov nedosiahnuteľnou legendou.

Úžasný Biely dom

"Kennedyho pôsobenie v úrade bolo najlepšie zorganizované v histórii,“ uviedol pre Pravdu Steffen Schmidt, politický expert z Iowskej štátnej univerzity. "Prezidentov otec najal fantastického súkromného fotografa. Ten elegantným spôsobom dokumentoval každý Kennedyho krok aj jeho fotogenickej rodiny. Toto je JFK, ktorého poznáme. Biely dom a politiku urobil úžasnými na mnohé roky,“ myslí si Schmidt.

Kennedy v úrade strávil o niečo viac ako polovicu svojho prvého volebného obdobia. Za prezidenta ho zvolili v roku 1960, do úradu vstúpil v januári 1961. Okrem stopy, ktorú určite zanechal v mysliach Američanov, sa mu aj reálne podarilo meniť politickú a spoločenskú scénu v USA.

"Urobil to zásadným spôsobom,“ tvrdí autor niekoľkých kníh o amerických prezidentoch Thomas Whalen. "Kennedy bol prvým šéfom Bieleho domu od Abrahama Lincolna, ktorý sa plnou právnou a morálnou autoritou svojho úradu zastal hnutia za občianske práva pre Afroameričanov. Tým, že to urobil, dával do stávky aj svoje možné znovuzvolenie v roku 1964. Starý konfederačný juh Spojených štátov bola tradičná  bašta Demokratickej strany. Bol to jasný krok politickej odvahy,“ tvrdí Whalen, ktorý vyučuje na Bostonskej univerzite.

"Aj väčšinu z toho, čo Kennedy nedokončil, teda ďalšiu podporu pre zákony o občianskych právach, zmeny v zdravotnom poistení a Vietnam, riešil jeho nástupca Lyndon Johnson,“ dopĺňa Richard Benedetto z Americkej univerzity vo Washingtone. "Takže sa dá povedať, že tieto záležitosti a programy, ktoré pozmenili Ameriku, sú zásluhou JFK,“ tvrdí Benedetto, ktorý ako novinár sledoval pôsobenie všetkých prezidentov od Ronalda Reagana až po Georgea Busha mladšieho.

Politické dedičstvo

Keď Kennedy zložil prezidentský sľub, mal len 43 rokov. Stále zostáva druhým najmladším nájomníkom Bieleho domu po Theodorovi Rooseveltovi, ktorý mal iba 42.

Na Arlingtonskom národnom cintoríne v stredu položil súčasný šéf Oválnej pracovne Barack Obama so svojím predchodcom Billom Clintonom veniec k hrobu Kennedyho. Aj ich pre pomerne nízky vek, v ktorom sa stali prezidentmi a ich príslušnosť k demokratom, prirovnávali k JFK. Obama prvý raz prevzal Biely dom vo veku 47 rokov, Clinton bol o rok mladší. Kennedyho meno tak zostáva do istej miery ťahákom pre politikov, hoci sa nedá poprieť, že v modernej dobe aj jeho sláva už trocha vybledla.

"To však závisí aj od toho, koho sa pýtate,“ vysvetľuje Whalen. "Keď ste Američan, ktorý má viac ako 40 rokov, meno Kennedy má stále zlatý politický cveng. Pre mladších je však už táto značka poznamenaná škandálmi rodiny, ktoré nasledovali po smrti prezidenta,“ tvrdí expert. "Prezident Obama je hrdý, keď sa naňho môže odvolávať,“ pripomína Benedetto. "Kennedy by však v oblasti zahraničnej politiky bol bližšie k republikánom. Čo sa týka domácej scény, Obama by nikdy neobhajoval daňové úľavy pre všetkých ako Kennedy. JFK je viac symbolom, štýlom, legendou,“ odpovedal Benedetto na otázku, kto je v súčasnosti politickým dedičom zavraždeného šéfa Bieleho domu.

"JFK bol  nezabudnuteľným lídrom. A hoci je to možno len nostalgia, pre Američanov zostáva túžbou po lepšom svete, o ktorom si myslíme, že existoval, keď bol Kennedy prezidentom,“ dodáva Schmidt.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kennedy