Vedel som, že je mŕtvy, spomína agent, čo chránil Kennedyho

Palec dolu. Znak pre veľmi zlú situácii. Ukázal ho pred 50 rokmi agent Clint Hill v Dallase po výstreloch na prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho.

22.11.2013 14:00
JF Kennedy, atentát, Oswald Stachan Foto:
Prezident Kennedy s manželkou Jacqueline po prílete do Dallasu.
debata (5)

"Predpokladal som, že je to smrteľné, a to som tým aj myslel,“ povedal v rozhovore pre televíziu CBS ochrankár tajnej služby.

Hill opísal chvíle, keď Lee Harvey Oswald vypálil na Kennedyho. Bol jedným z agentov, ktorý priamo chránili šéfa Bieleho domu a jeho manželku. Po výstreloch sa vrhol na limuzínu, ktorá viezla prezidentský pár. "Videl som mozgovú hmotu, krv, kúsky kostí všade okolo rany,“ povedal Hill o momentoch po atentáte. Agent stiahol prvú dámu Jacqueline Kennedyovú na zadné sedadlo auta. "Keď som to urobil, prezidentova tvár, jeho hlava, padla do jej lona. V lebke som videl časť, kde chýbala mozgová hmota. Predpokladal som, že ide o smrteľnú ranu,“ uviedol bývalý agent pre CBS.

Ochrankár sa ani nepokúšal s prezidentom komunikovať. "Pani Kennedyová povedala tiež len niekoľko slov, keď som bol v aute. Vravela: Ach, mám jeho mozog na rukách. A potom: Jack, čo to urobili? Ľúbim ťa, Jack. To je všetko, čo tam zaznelo,“ povedal Hill. Podľa neho sa v Dallase predtým nič zvláštne nedialo. Hill však spomína na to, že dav ľudí, ktorí prišli pozdraviť prezidenta, bol neobyčajne veľký. "Nemohli sme jednotlivcov udržať na chodníkoch. Vstupovali do cesty.“

Na súvislosti s Kennedyho vraždou si zaspomínali aj dve netere Jacka Rubyho. Tento majiteľ nočného klubu ešte pred procesom zastrelil Oswalda. Ruby dostal trest smrti. Nakoniec zomrel vo väzení na pľúcne ťažkosti v súvislosti s rakovinou. Priaznivci konšpiračných teórií tvrdia, že práve Oswaldova vražda je dôkazom, že sa niekto pokúšal zahladiť stopy. Sám Ruby povedal, že ho zabil, lebo chcel manželku prezidenta Kennedyho ušetriť od procesu.

Aj jeho netere, ktoré si želajú zostať v anonymite, odmietajú konšpiračné teórie. Prečo však Ruby spravil to, čo urobil? "Bola to dokonalá zhoda okolností. Ak sa nad tým chvíľu zamýšľal, predpokladal, že bude hrdina. Že mu ľudia budú ďakovať za to, že zabil človeka, ktorý zavraždil prezidenta,“ povedala jedna z neterí pre televíziu NBC.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kennedy