Rokovania s Iránom v Ženeve pokračujú za účasti ministrov zahraničia

V Ženeve budú v sobotu pokračovať medzinárodné rokovania, tentokrát za prítomnosti ministrov zahraničia zúčastnených krajín.

23.11.2013 10:06
irán, zariadenie na obohacovanie uránu Foto:
Jedno zo zariadení na obohacovanie uránu v Iráne.
debata

Rokovania s Iránom na úrovni vyjednávačov prebiehali od stredy vo formáte P 5+1 (USA, Rusko, Čína, Veľká Británia, Francúzsko plus Nemecko). Zatiaľ nie je isté, ktorí ministri sa na stretnutí zúčastnia, no do Ženevy už pricestoval ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, americký minister John Kerry a iránsky šéf diplomacie Džavád Zaríf, ktorý v súčasných rokovaniach vidí nádej na optimizmus. Už aj posledné kolo minulý mesiac sa podľa účastníkov veľmi priblížilo k dohode, ktorá by zastavila niektoré prvky sporného jadrového programu islamskej republiky výmenou za čiastočné uvoľnenie sankcií. Predmetom súčasných rozhovorov sú zostávajúce sporné body akými je napríklad neochota medzinárodného spoločenstva uznať práva Iránu na slobodné obohacovanie uránu.

Iránska vláda a Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) sa nedávno dohodli na „cestovnej mape“ pre budúcu spoluprácu, ktorá určuje „obojstranné kroky s cieľom vyriešiť zostávajúce problémy“. Medzinárodné spoločenstvo chce od Iránu získať súhlas na preverenie jadrových aktivít z uplynulých rokov, ktoré údajne mohli mať vojenský rozmer. Iránska vláda trvá na tom, že zdrojom podozrení sú mylné informácie pochádzajúce od spravodajských služieb Izraela či USA. Predmetom rokovaní v Ženeve je najmä prístup k súvisiacim zariadeniam, dokumentom či vedcom.

debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #Irán #urán #maae #Ženeva