Polícia: Zatknutie Krejčířa je v národnom záujme JAR

Český podnikateľ Radovan Krejčíř, ktorého v piatok zatkla juhoafrická polícia, je teraz v cele na utajovanom mieste, ktoré z obáv o Krejčířovu bezpečnosť zatiaľ nebude zverejnené.

23.11.2013 15:46
Radovan Krejčíř Foto:
Radovan Krejčíř (v strede) na archívnej snímke odchádza zo súdu v juhoafrickom Johannesburgu.
debata

Český podnikateľ Radovan Krejčíř, ktorého v piatok zatkla juhoafrická polícia, je teraz v cele na utajovanom mieste, ktoré z obáv o Krejčířovu bezpečnosť zatiaľ nebude zverejnené. Povedala to prezidentka juhoafrickej polície Riah Phiyegaová. Polícia podľa nej koná v národnom záujme a Krejčířa zatkla pre podozrenie z únosu a prípravy vraždy. Krejčíř, ktorý bol zadržaný spolu so svojím komplicom, bude v pondelok predvedený pred súd.

Phiyegaová podľa serveru News tiež vyhlásila, že miesto Krejčířovho pobytu budú poznať len jeho právni zástupcovia. Polícia sa s nimi už spojila. Phiyegaová uviedla, že z obáv o jeho bezpečnosť je teraz Krejčíř držaný na zabezpečenom mieste.

Polícia Krejčířa zatkla v piatok v jeho sídle v Bedfordview a o prípade informovala na tlačovej konferencii v Pretórii. Phiyegaová na nej okrem iného oznámila, že polícia získala tento týždeň súdny zatykač a konala veľmi rýchlo. Spolupracuje vraj tiež s Interpolom. Aktuálne Krejčířovo zatknutie je podľa českých orgánov primárne záležitosťou juhoafrických úradov. „Všetky informácie, čo sú v médiách o jeho zadržaní, idú čisto juhoafrickú cestou,“ povedala ČTK hovorkyňa českého policajného prezídia Ivana Ježková. Česká strana sa teraz predovšetkým snaží získať od Juhoafričanov potvrdenie, že pri výbuchu v Krejčířovom obchode v Johannesburgu zahynul aj český občan Jan Charvát. Po tomto tridsaťdeväťročnom mužovi totiž polícia pátra od vlaňajšieho marca, keď nenastúpil do väzenia." Zatiaľ sme žiadne oznámenie v tomto ohľade nedostali. Môže to byť otázka dní i týždňov, to nie som schopná odhadnúť," dodala Ježková.

Nezávislý juhoafrický vyšetrovateľ Paul O'Sullivan serveru Eyewitness News povedal, že Krejčířova manželka a dvaja synovia v stredu večer odcestovali do Argentíny, čo ale polícia nepotvrdila. „Hovoril som s nimi včera(v piatok) neskoro popoludní, keď už boli v Buenos Aires,“ povedal O'Sullivan. Krejčíř vraj mal v pláne odísť za rodinou v sobotu večer.

Spolu s Krejčířom bol vraj zadržaný aj jeden z jeho spolupracovníkov, ktorého meno ale Phiyegaová nepovedala. Podľa informácií Českej televízie ide o Juhoafričana. Obaja majú byť v pondelok predvedení pred magistrátny súd v Alberton, čo je súčasť širšieho Johannesburgu. Phiyegaová povedala, že ak bude na súde vznesená žiadosť o prepustenie na kauciu, bude polícia proti tomu. „Ide o významný prelom. Práca na tomto prípade nás stála veľa času a zatknutie je výsledok úsilia tímu ľudí z mnohých jednotiek. Pokračujeme vo vyšetrovaní a dúfame, že zadržíme ďalšie osoby,“ povedala. Zatknutie podľa denníka Mail & Guardian súvisí s júnovým údajným únosom v Ermelo v provincii Mpumalanga a s útokom v East Rand, ktorý patrí k Johannesburgu.

Krejčíř je v Juhoafrickej republike od roku 2007, keď tam pricestoval s falošným pasom zo Seychel. Českej polícii unikol v roku 2005 pri domovej prehliadke. Médiá v JAR Krejčířa spájajú s podsvetím a vráždami. Žiadnu trestnú činnosť mu ale zatiaľ súdy nepreukázali.

V Českej republike bol Krejčíř neprávoplatne odsúdený na 11 rokov väzenia za viac než polmiliardový daňový únik a úrady sa už roky neúspešne pokúšajú presadiť jeho vydanie späť do vlasti. Vec v poslednej dobe zdržali rokovania o Krejčířovej žiadosti o azyl v JAR: tá bola síce zamietnutá, teraz sa ale prerokúva Krejčířovo odvolanie v tejto veci.

Obyvatelia Bedfordview, kde má Krejčíř honosné sídlo, si na Twitteri vymieňali radostné správy o jeho zatknutí, pretože Krejčířa spájali s podsvetím a cítili sa ohrození. „Radujme sa, keď teraz Krejčířa zatkli. Idem z Bedfordview na bezpečný nákup,“ napísal jeden z nich. „Bedfordview snáď bude zase pokojný,“ povedal druhý.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Krejčíř #JAR #podnikateľ