ČSSD bude mať šéfa Snemovne, babišovci zas ministra financií

ČSSD predloží kandidáta na predsedu českej Poslaneckej snemovne, hnutie ANO bude mať ministra financií a podpredsedu snemovne.

23.11.2013 18:36
Babiš Foto: ,
Andrej Babiš má záujem o post ministra financií.
debata (5)

České strany sa na tom dohodli na rokovaní v Pruhoniciach pri Prahe, informoval server českej televízie ČT24. Šéf sociálnej demokracie Bohuslav Sobotka by za vhodného kandidáta na predsedu dolnej komory považoval podpredsedu poslaneckého klubu ČSSD Jana Hamacka. Post ministra financií si nárokovali obe strany, šéf hnutia ANO Andrej Babiš ale v piatok povedal, že bez tohto rezortu ANO do vlády nepôjde.

Na post ministra financií si robí zálusk práve Babiš – v tomto prípade ale záleží na prezidentovi Milošovi Zemanovi, či by Babiša vymenoval.

Babiš zároveň nevylúčil, že sa bude uchádzať aj o kreslo vicepremiéra. Zeman ešte vo štvrtok poveril šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku zostavením vlády. Potvrdil to vo štvrtok samotný Sobotka, pričom vyjadril vieru, že Česko bude mať novú vládu do konca tohto roka. Partnermi pre ČSSD sú ľudovci z KDÚ-ČSL a hnutie ANO, pričom dokopy by mali mať 111 hlasov v 200-člennej snemovni. Sobotka chce, aby jeho vláda bola vymenovaná do Vianoc, no navrhuje, aby sa pred parlamentným hlasovaním o dôvere konalo vnútrostranícke referendum.

ČSSD podľa očakávaní vyhrala októbrové české predčasné voľby, no iba so ziskom 20,5 percenta. Strana ANO miliardára Andreja Babiša skončila druhá s takmer 19 percentami a komunisti tretí s 15 percentami. Donedávna vládne strany získali menej ako ČSSD dokopy – kým TOP 09 sa dostalo 12-percentnej podpory, ODS podporilo ani nie 8 percent hlasujúcich.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ČSSD #Sobotka #Babiš #vláda ČR