Kyjev je naďalej v napätí, demonštranti napadli sídlo vlády

Skupina demonštrantov sa v pondelok v centre Kyjeva znovu pokúsila napadnúť sídlo ukrajinskej vlády, ktoré od nedeľnej mohutnej opozičnej demonštrácie chránia policajné oddiely.

25.11.2013 07:19 , aktualizované: 11:24
Kyjev, demonštrácia Foto: ,
Zrážky polície a demonštrantov v Kyjeve na archívnej fotografii počas pochodu nazvaného Za európsku Ukrajinu.
debata (12)

Dav prerazil zátarasy pred vchodmi do budovy, ale príslušníci zásahovej jednotky odrazili útok obuškami a slzným plynom. Premiér Mykola Azarov, ktorého rozhodnutie zastaviť integračný proces s Európskou úniou protesty vyvolalo, útočníkom odkázal, že sa ich nebojí.

Pred hlavnou vládnou budovou sa v pondelok ráno zhromaždilo približne tisíc ľudí, z ktorých časť v centre Kyjeva nocovala. V nedeľu sa zúčastnili na opozičných demonštráciách, do ktorých sa podľa nezávislých odhadov zapojilo okolo 50-tisíc ľudí. Ich protesty vyvolalo rozhodnutie Azarovovej vlády z minulého štvrtka, keď Kyjev fakticky zastavil rokovania o pridružení k EÚ. Demonštranti žiadajú podpis asociačnej dohody, demisiu vlády a nové voľby.

Už v nedeľu sa aktivisti opozície pokúsili do vládnej budovy preniknúť. Na príslušníkov špeciálnych jednotiek Berkut hádzali kamene a fľaše so zápalnou zmesou. Policajti urobili poriadok obuškami a slzotvorným plynom, o zranených či zatknutých médiá neinformovali.

Premiér Azarov opozičným aktivistom odkázal, že sa ich akcií nebojí a že na svojom rozhodnutí zastaviť zbližovanie s Európou a rozšíriť vzťahy s Ruskom trvá. V rozhovore pre ruské médiá naznačil, že demonštrácie nie sú živelné, ale pripravené zo zákulisia.

„Ak sa porušuje zákon, potom sa rozhodne nebudeme správať ako v roku 2004, kedy pred našimi očami rozpútali pokus o zvrhnutie vlády,“ pripomenul premiér ruským novinárom „oranžovú revolúciu“ z roku 2004. Tá anulovala výsledky prezidentských volieb a vyniesla k moci dnes väznenú Juliu Tymošenkovú.

Kyjevský denník Segodňa napísal, že Ukrajina s EÚ pokračuje v dôverných rokovaniach o podmienkach pridružení. Kyjev má vraj dve hlavné požiadavky. Medzinárodný menový fond by mal poskytnúť Ukrajine pôžičku desať miliárd dolárov a to bez doterajšej podmienky, aby vláda zvýšila obyvateľstvu ceny za odber plynu. Druhou požiadavkou je zavedenie preferenčných kvót pre odber ukrajinskej produkcie na európskom trhu.

Denník usudzuje, že Európska únia na ukrajinské podmienky nakoniec pristúpi. Nestane sa tak ale vraj skôr ako na jeseň budúceho roka, po voľbách do Európskeho parlamentu.

Dcéra Tymošenkovej žiada Nemecko o pomoc

Dcéra väznenej ukrajinskej expremiérky Julie Tymošenkovej Jevgenija požiadala Nemecko o pomoc pre svoju chorú matku. Ak sa líderka ukrajinskej opozície nedostane z väzenia, môže podľa jej dcéry zomrieť. Jevgenija Tymošenková to povedala pre pondelkové vydanie nemeckého denníka Bild.

„Myslím, že Nemecko je pre moju matku poslednou šancou. Kancelárka (Angela) Merkelová to nesmie vzdať. Ak moja matka čoskoro nevyjde na slobodu, zomrie,“ uviedla dcéra ukrajinskej političky, ktorá bola predvlani odsúdená na sedemročné väzenie za prekročenie právomocí a lieči si chorú chrbticu v Charkovskej nemocnici. Dlhodobo sa usiluje o to, aby sa na liečenie mohla presunúť do Nemecka, ktoré s jej prijatím súhlasí. Ukrajinský parlament však príslušný zákon nedávno opakovane zamietol.

Práve prepustenie Tymošenkovej označovala Európska únia za hlavnú podmienku pre podpis asociačnej zmluvy s Ukrajinou. Kyjev však minulý týždeň oznámil, že pozastavuje prípravu na uzavretie tejto dohody, tá mala byť podpísaná tento týždeň v litovskom Vilniuse. Krok vlády premiéra Mykola Azarova vyvolal šok a protesty ukrajinskej opozície, ale aj sklamanie a údiv špičiek EÚ. Podľa ukrajinských médií rozhodnutie vyvolal nátlak Ruska, ktoré Ukrajine pohrozilo výrazným obmedzením vzájomných obchodných vzťahov.

Jevgenija Tymošenková napriek tomu verí, že sa tento týždeň EÚ podarí asociačnú dohodu s Ukrajinou podpísať a vyzvala Berlín, aby v tejto veci vyvinul na Kyjev tlak. „Dostali sme sa tak ďaleko, že sa v najbližších dňoch musí podariť zmluvu uzavrieť. Nemecko v tom zohráva rozhodujúcu úlohu,“ myslí si dcéra Tymošenkovej.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #Tymošenková #Ukrajina