Líbyjská armáda vyhlásila pohotovosť v Benghází

Armáda vo východolíbyjskom Benghází je v pohotovosti pre pondelkový stret s islamistami. Zahynulo pri ňom 9 osôb a ďalších 50 bolo zranených. Armádny hovorca povedal agentúre AFP, že prestrelka stále pokrčuje.

25.11.2013 11:11 , aktualizované: 12:53
Líbya, Benghází, prestrelka, nepokoje, protest,... Foto: ,
Dav ľudí sa snaží utiecť do bezpečia počas prestrelky vo východolíbyjskom meste Benghází medzi skupinou islamistov z Ansan aš-šaría a špeciálnou jednotkou líbyjskej armády.
debata (5)

Vojsko v nej stojí proti skupine salafistov Ansan aš-šaría, ktorá na východe pôsobí od zvrhnutia režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Skupina sa usiluje o zavedenie islamského práva do spoločnosti a jej členmi sú aj milicionári, ktorí sa podieľali na Kaddáfího zvrhnutí.

Hovorkyňa nemocnice, kam obete aj zranených previezli, povedala, že zranených je niekoľko vojakov a civilistov, z nich niektorí sa dostali do paľby náhodne.

Salafisti vozia svojich mŕtvych a ranených členov na kliniku, ktorú táto skupina ovláda, takže množstvo obetí z jej strany zatiaľ nie je jasné.

Ansar aš-šaría patrí k silne vyzbrojeným skupinám, proti ktorým sa vláda podľa AFP neodvažovala rázne zakročiť z obáv z krviprelievania. Skupina nedávno vydala vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že neuznáva štátne inštitúcie ani štátne bezpečnostné zložky.

Ansar aš-šaría je podozrivá z útoku na americký konzulát

Podľa armády prestrelka začala, keď sa jedna jednotka armádnych špecialistov priblížila k veliteľstvu salafistov. Radikáli vraj začali na vojakov strieľať a tí paľbu opätovali. Boje sa potom ale rozšírili do ďalších častí mesta. Ľudia počuli paľbu aj pred klinikou prevádzkovanou islamistami vo štvrti Salmaní.

Ansar aš-šaría má na svedomí vraždy niekoľkých sudcov aj vojakov a je podozrivá z vlaňajšieho útoku na americký konzulát v Benghází. O život pri ňom prišiel americký veľvyslanec a ďalší traja Američania.

Obyvateľ východolíbyjského mesta Benghází s...
Člen špeciálnej jednotky líbyjskej armády...
+2Člen špeciálnej jednotky líbyjskej armády s...

Líbyjské milície, ktoré zvrhli minulý režim, zostávajú v Líbyi ozbrojené a odmietajú sa podriadiť vládnym bezpečnostným zložkám. V Tripolise sa proti nim zdvihla silná vlna nevôle, ľudia štrajkujú a denne protestujú. Minulý týždeň vláda nariadila, aby sa všetky skupiny z hlavného mesta a okolia stiahli. Niektoré z nich poslúchli, avšak ďalšie v metropole zostali. Vláda ich chce odzbrojiť a tých členov, ktorí budú chcieť, začleniť do bezpečnostných síl.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #armáda #Benghází #nepokoje #protest #islamisti #milície #salafisti