Londýnsky otrokársky pár získaval ženy do maoistickej komunity

Londýnsky pár, ktorý zotročil a desiatky rokov zadržiaval v domácnosti tri ženy, viedol v sedemdesiatych rokoch ultraľavicovú komunitu.

25.11.2013 12:18
debata (1)

Jej programom bola „revolučná činnosť“, avšak členky skupiny si dvojica neskôr podriadila. Informoval o tom denník The Daily Telegraph s odvolaním sa na zdroje z vyšetrovania prípadu. Muž a ženu vo veku 67 rokov boli po svojom zatknutí a oslobodení otrokýň minulý týždeň prepustení na kauciu.

Obaja partneri podľa denníka založili komunistické spoločenstvo v roku 1974 a získavali doň ženy z podobne ladených komunít. Do hláv im vštepovali ideológiu čínskeho komunistického vodcu Mao Ce-tunga. Zrejme prostredníctvom politickej ideológie získali teraz šesťdesiatdeväťroč­nú ženu z Malajzie a o 12 rokov mladšiu Írku, ktorú zadržiavali tri desiatky rokov. Spolu s nimi polícia koncom októbra oslobodila tridsaťročnú Britku.

Komunistická organizácia v 70. rokoch publikovala protirežimové tlačoviny a vyzývala k útokom na celý západný politický systém. Jej činnosť polícia ukončila záťahom v roku 1978, po ktorom skončil pár vo väzení. Po návrate na slobodu podľa polície vo svojom nábore do komunity pokračoval, kým sa postupne komunita rozpadla a s dvojicou zostali na spoločnej adrese žiť tri ženy. Prečo ju ako ostatní nedokázali opustiť, zostáva zatiaľ pre vyšetrovateľov otázkou. V spoločnom byte neboli ženy nijako fyzicky obmedzené.

„Domnievame sa, že v živote obetí hralo rozhodujúcu úlohu emocionálne a fyzické zneužívanie,“ povedal policajný veliteľ Steve Rodhouse.

Oboch predpokladaných páchateľov chytili s pomocou organizácie Freedom Charity, na ktorú sa jedna zo žien tajne telefonicky obrátila. Polícia ich obvinila z vymáhania nútených prác. Potom dotyčnú dvojicu prepustili na kauciu, keď odovzdala pasy a sľúbila, že sa nevráti do svojho domu.

Všetky tri ženy, ktoré boli silne traumatizované, odviezli na bezpečné miesto. Podľa psychológov potrvá dlho, než sa budú môcť vrátiť do normálneho života.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #sekta #spoločenstvo #manipulácia