V Británii silnejú obavy z migrácie Bulharov a Rumunov

Takmer polovica Britov si myslí, že Bulhari a Rumuni by nemali mať možnosť žiť a pracovať v ich krajine. Vyplýva to zo zverejneného prieskumu televízie Channel 5.

25.11.2013 15:38
debata (11)

Obavy z prisťahovalcov z týchto dvoch východoeurópskych krajín v Británii silnejú s blížiacim sa koncom roka, keď pre Bulharov aj Rumunov skončia obmedzenia prístupu na pracovný trh.

Celkom 47 percent ľudí sa podľa prieskumu domnieva, že príslušníci oboch národov by nemali dostať právo žiť, pracovať či poberať sociálne dávky v Británii. Samotná štvrtina respondentov si myslí, že by Bulhari a Rumuni mali mať v ich krajine rovnaké práva ako občania ďalších krajín EÚ.

Rumunský minister zahraničia Titus Corlatean sa v reakcii na prieskum snažil Britov upokojovať, že sa žiadnej „záplavy“ imigrantov nemusia obávať, a kritizoval spôsob, akým sa v Británii v súčasnosti vedie diskusia o prisťahovalectve.

Od prepuknutia krízy pred piatimi rokmi je prisťahovalectvo v Británii horúcou politickou témou a pomáha k vzostupu protiimigrantskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovtsva (UKIP). Vláda Davida Camerona sa pod tlakom rastu popularity UKIP rozhodla obmedziť prisťahovalectvo z terajších 176-tisíc ľudí ročne na niekoľko desiatok tisíc.

Protiprisťaho­valeckú atmosféru dokladá aj pondelkový prieskum: 56 percent respondentov sa domnieva, že prisťahovalectvo má na Britániu negatívny dopad. Štvrtina ľudí navyše v prieskume tipovala, že okolo 40 percent obyvateľov krajiny tvoria imigranti, čo je výrazne „prestrelený“ odhad. Podľa sčítania ľudu z roku 2011 je medzi 63,7 miliónmi obyvateľov okolo 13 percent prisťahovalcov.

V prospech uvoľnenie pracovného trhu hovorí pondelková správa denníka The Daily Telegraph, podľa ktorej od roku 2007 ministerstvo vnútra neodmietlo jedinú žiadosť britských zamestnávateľov, ktorí mali záujem o niektorého pracovníka z dvoch spomínaných krajín. Ak by pritom o niektoré z pracovných miest mal záujem ktokoľvek z Britov, majú až doteraz úrady možnosť Bulharom a Rumunom žiadosť zamietnuť.

Priaznivcom integrácie prisťahovalcov dáva za pravdu aj nedávno zverejnená štúdia, podľa ktorej imigranti odvádzajú viac na daniach, než dostávajú v dávkach z britského systému sociálneho zabezpečenia, čo rozptyľuje jednu z hlavných obáv Britov v súvislosti s otvorením pracovného trhu pre Bulharov a Rumunov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #emigrácia #prisťahovalectvo #Rumuni #Bulhari