Babišov zväzok je sfalšovaný, tvrdí bývalý agent ŠtB

Andrej Babiš nebol agentom ŠtB na 98 percent a jeho spis je sfalšovaný. V rozhovore pre pondelkové vydanie týždenníka Euro to povedal bývalý dôstojník tajnej služby Andrej Kulha.

25.11.2013 16:54
Andrej Babišš Foto: ,
Andrej Babiš.
debata (7)

Šéf hnutia ANO rokoval v nedeľu s českým prezidentom Milošom Zemanom o svojej možnej účasti vo vláde. Tú prezident podmieňuje čistým lustračnom osvedčením. „Babiš na 98 percent nebol agent,“ povedal bývalý kapitán ekonomickej kontrarozviedky žijúci v Bratislave. Z manipulácie so spisom obvinil bývalých kolegov, s ktorými sa dostal pred zamatovou revolúciou do konfliktu. Svoje tvrdenie je pripravený zopakovať pred súdom. Informuje o tom portál IDnes.cz.

Práve Kulha podľa archívneho zväzku, ktorý o Babišovi založila komunistická tajná polícia, v roku 1987 vypracoval dokument o prerušení spolupráce ŠtB s agentom Burešom, čo vraj bolo krycie meno Babiša. Na prerušenie spolupráce ŠtB vraj pristúpila kvôli tomu, že agent Bureš bol ako pracovník podniku zahraničného obchodu Petrimex vyslaný na dlhodobú služobnú cestu do Maroka. V tomto dokumente sa tiež píše, že „agent pristupoval k tajnej spolupráci zodpovedne“.

Záznamy o Babišovej spolupráci s ŠtB zverejnil Ústav pamäti národa (ÚPN). Šéf Agrofertu mal podľa dokumentov spoluprácu podpísať v novembri 1982. V zachovanej častí Babišovho zväzku je rukou napísaná poznámka s podpisom Kulhu z roku 1988 o odstránení nedostatkov, ktoré vo zväzku zistila kontrola a informácie o tom, že návrat tajného spolupracovníka Bureša z Maroka sa predpokladá na konci roka 1989.

„O tom naozaj nič neviem, s ŠtB som nespolupracoval," reagoval na nové zistenia Babiš. „Táto pseudokauza týkajúca sa doby spred tridsiatich rokov bola ODS a TOP 09 zneužitá proti mne v predvolebnom boji,“ tvrdí. Za aférou podľa neho stoja niektoré médiá zo Slovenska i Česka. „Riaditeľ Ústavu pamäti národa od vyhlásenia parlamentných volieb vystupoval veľmi neštandardne. Rok a sedem mesiacov pred tým moju žalobu vôbec neriešil, mlčal a bol pasívny,“ doplnil Babiš v textovej správe.

Babiš sa s ÚPN súdi a trvá na tom, že ŠtB o ňom viedla zväzok bez jeho vedomia a že je obeť. Prípad považuje za zmanipulovaný. Vedenie ÚPN nechcelo na tvrdenie o falšovaní zväzkov bezprostredne reagovať, uviedol týždenník.

Z koaličných rokovaní víťaznej ČSSD s hnutím ANO a KDU-ČSL zatiaľ vyplýva, že by mohol Babiš v kabinete zaujať post ministra financií alebo vicepremiéra pre ekonomiku. Babiš v nedeľu zopakoval, že má záujem stať sa vicepremiérom pre ekonomiku a v Českej televízii potom vyhlásil, že sa bude usilovať o obidve tieto vládne funkcie zároveň.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠtB #Babiš