Na konferencii o Sýrii nebude Asad ani radikáli z opozície

Mierová konferencia o Sýrii sa uskutoční bez účasti sýrskeho prezidenta Bašara Asada ako aj radikálnych opozičných skupín. V utorok o tom informoval francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius.

26.11.2013 12:20 , aktualizované: 13:01
debata (3)

Hlavným cieľom konferencie Ženeva 2 je dosiahnutie dohody medzi predstaviteľmi súčasného režimu, no bez Asada, a umiernenou opozíciou o vytvorení dočasnej vlády. Takáto dohoda sa však podľa neho nedá dosiahnuť s Asadom ani s teroristickými skupinami, ktoré sa zúčastňujú na boji proti sýrskemu režimu.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v pondelok potvrdil, že dlho pripravovaná mierová konferencia sa vo švajčiarskej Ženeve uskutoční 22. januára budúceho roku. Zvláštny vyslanec OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) Lachdar Brahímí uviedol, že zoznam účastníkov ešte nevypracovali. Zástupcovia sýrskej vlády si so svojimi protivníkmi sadnú za rokovací stôl vôbec prvýkrát od vypuknutia 32 mesiacov trvajúceho konfliktu.

Účasť sýrskej opozície však zatiaľ nie je istá, keďže ju podmieňuje najmä odstúpením al-Asada. Sýrska vláda prejavila ochotu zúčastniť sa na mierovej konferencii, odmieta však diskutovať o prezidentovej rezignácii.

WHO hlási zo Sýrie celkom 17 prípadov obrny z troch rôznych miest

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok oznámila nové prípady obrny v dvoch ďalších oblastiach Sýrie: vo vidieckych častiach provincie Halab a v okolí Damasku. O šírení tohto nebezpečného ochorenia v Sýrii informovala agentúra Reuters.

Tento rok sa začalo hovoriť o tom, že vplyvom chaotickej situácie najmä v niektorých severných častiach Sýrie vláda prestala vykonávať systematické očkovanie. V provincii Dajr az-Zaur bolo potvrdených pôvodne desať, neskôr 15 chorých. WHO spolu s Detským fondom OSN (UNICEF) začala rozsiahlu očkovacia kampaň, ktorá sa má týkať 20 miliónov detí nielen v Sýrii, ale aj v susedných štátoch, kde je mnoho sýrskych utečencov. Do začiatku novembra bolo len v Sýrii zaočkovaných až 650-tisíc detí. Celoplošné preočkovanie detí začal Libanon z obáv, že sa choroba rozšíri na jeho územie.

S novými prípadmi z Ḩalabu a oblasti Damasku je tak v Sýrii preukázaných 17 ochorení obrnou. Ako pripomenula agentúra Reuters, v Sýrii ide od roku 1999 o prvý výskyt obrny, ktorá môže spôsobiť paralýzu do niekoľkých hodín.

Sýrske úrady priznávajú, že nie sú schopné zabezpečiť celoplošné očkovanie, ako tomu bolo pred začatím občianskej vojny. Zatiaľ čo pred ňou, v roku 2010, bolo zaočkovaných 95 percent populácie, tento rok je to len 45 percent. Pol milióna detí vraj vôbec nebolo očkovaných.

Obrnu sa vďaka vakcínam podarilo zvládnuť vo väčšine štátov. Vyskytuje sa ale stále v Afganistane, v Nigérii a v Pakistane. Podľa odborníkov môže obrna opäť ohrozovať aj Európu, a to pre státisíce utečencov z blízkovýchodného regiónu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Asad #Ženeva #konferencia