Samostatné Škótsko by si nechalo britskú libru aj kráľovnú

Samostatné Škótsko by si ponechalo britskú libru aj kráľovnú, ale zbavilo by sa britských jadrových zbraní. Zostalo by v EÚ a NATO a nezvyšovalo by dane. Vyplýva to z dokumentu, ktorý v utorok v Glasgowe zverejnila škótska vláda a ktorý má presvedčiť škótskych voličov, aby na budúci rok v septembri hlasovali za odtrhnutie od zvyšku Británie. Bývalý britský minister financií Alistair Darling označil správu za " fikciu plnú nepodstatných tvrdení".

26.11.2013 13:55 , aktualizované: 17:00
Škótsko, premiér Alex Salmond Foto: ,
Škótsky premiér Alex Salmond ukazuje dokument nazvaný Budúcnosť Škótska: Váš sprievodca po nezávislom Škótsku.
debata (5)

Škótsky premiér Alex Salmond vyhlásil, že Škóti budú mať pri referende 18. septembra jedinečnú šancu vytvoriť " spravodlivejšiu a prosperujúcejšiu krajinu". Budúcnosť krajiny je teraz v rukách Škótov, povedal Salmond pri prezentovaní rozsiahleho dokumentu nazvaného Budúcnosť Škótska: Váš sprievodca po nezávislom Škótsku.

Správa sa snaží odpovedať na otázky, ktorým sa podľa unionistov doteraz Salmondova vláda vyhýbala. Kabinet tiež dúfa, že pomôže presvedčiť Škótov, ktorí zatiaľ o nezávislosti váhajú. Podľa posledného prieskumu, ktorý v nedeľu zverejnili The Sunday Times, separatisti získavajú na sile, ale stále sú v menšine. Podľa ankety je 47 percent proti ukončeniu 306 rokov trvajúceho spojenia s Anglickom a 38 percent je za.

V EÚ áno, v eurozóne nie

Správa sľubuje, že britské jadrové rakety Trident umiestnené na škótskej základni Clyde budú v prípade získania nezávislosti odstránené do roku 2020. Samostatné Škótsko by malo písanú ústavu a britskú kráľovnú ako hlavu štátu. Ponechá si ako menu libru a prevezme pomernú časť britského dlhu. Rovnako tak prevezme svoj podiel britských rezerv ropy a zemného plynu v Severnom mori, ktoré sú z 90 percent v škótskych vodách.

Škótsko chce tiež zostať súčasťou Európskej únie a NATO. Bude sa snažiť dohodnúť „hladký prechod“ k členstvu v EÚ bez obvyklého vstupného procesu. Nebude sa však usilovať o členstvo v eurozóne. Pokiaľ ide o Severoatlantickú alianciu, chce sa stať „jedným z radu jej nejadrových členov“.

Salmond tvrdil , že posledných 32 rokov platia Škóti vyššie dane než zvyšok Británie. Prisľúbil nezvyšovať zdanenie obyvateľov, znížiť dane korporácií, zvýšiť minimálnu mzdu, rozšíriť bezplatnú starostlivosť o deti a zrušiť škrty v sociálnych príspevkoch na bývanie.

Obľúbené seriály BBC by vysielali

Škótsko by malo tiež vlastnú televíznu a rozhlasovú stanicu SBS (Scottish Broadcasting Service) , ktorá by nahradila BBC, ale spolupracovala by s ňou. Dokument tiež Škótov uisťuje, že by neprišli o obľúbené relácie BBC ako sú seriály Pán času, EastEnders či tanečné súťaž Strictly Come Dancing.

Päť miliónov Škótov má už od roku 1999 pomerne širokú autonómiu. Má vlastnú vládu a parlament a rozhoduje okrem iného v otázkach justície, školstva a zdravotníctva.

Proti škótskej samostatnosti sú tri hlavné celoštátne politické strany – konzervatívci, labouristi aj liberálni demokrati. Škótskej politike však v posledných niekoľkých rokoch dominuje Salmondová Škótska národná strana (SNP). Unionisti tvrdia , že samostatné Škótsko na tom bude horšie ekonomicky a jeho vplyv bude na medzinárodnej scéne menší, než keď je súčasťou Británie.

Koľko by to stálo?

Britský minister pre záležitosti Škótska Alistair Carmichael už skôr spochybnil plány, podľa ktorých by si Škótsko nechalo libru. Teraz Carmichael povedal BBC, že ide o „plán, ktorý nikto iný vo zvyšku Spojeného kráľovstva nebude chcieť“. Ak ľudia v Škótsku odídu zo Spojeného kráľovstva, odídu aj od libry, povedal.

Čelný škótsky politik a minister financií v minulej labouristickej vláde Alistair Darling povedal, že dokument je " fikciou plniou falošných sľubov a nepodstatných tvrdení". „Namiesto vieryhodných plánov sumarizujúcich, koľko budú stáť, je to zoznam politických sľubov, pri ktorých sa neuvádza, ako za ne Alex Salmond zaplatí,“ zdôraznil Darling, ktorý je šéfom kampane Better Together usilujúcej sa o zachovanie celistvej Británie.

Škótski voliči budú 18. septembra odpovedať na otázku: Malo by byť Škótsko samostatným štátom? Na referende sa budú môcť prvýkrát zúčastniť aj šestnásťroční a sedemnásťroční voliči.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #nezávislosť #Škótsko #Alex Salmond