Rómska strana sa chce stretnúť s Kotlebom

Členovia Strany rómskej únie na Slovensku (SRÚS) vyzývajú nového predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Mariana Kotlebu (ĽSNS), aby sa s nimi do Vianoc stretol a predstavil im svoje plány s Rómami v tomto kraji.

26.11.2013 14:29
debata (61)

Chcú mu ponúknuť aj vlastné návrhy, ako zlepšiť situáciu marginalizovaných komunít. Na tlačovej besede v Bratislave to dnes vyhlásil predseda strany František Tanko.

Rómovia zároveň dúfajú, že Kotleba nezačne preverovať nájomné zmluvy v obytných domoch a nezačne nelegálnych obyvateľov vyhadzovať na ulicu, hovorí Tanko. Dúfa a verí, že tak, ako ich prijal prezident SR Ivan Gašparovič, spraví aj nový šéf Banskobystrického kraja. Konkrétne návrhy Tanko na dnešnej tlačovej besede nepredstavil, spraví tak až po tom, ako jeho stranu Kotleba prijme.

Tanko zároveň skonštatoval, že voľby do vyšších územných celkov neboli transparentné a čestné. Podľa jeho informácií sa Rómovia v mnohých osadách stali obeťami zastrašovania a tiež si ich hlasy politici kupovali. Najčastejšie im hrozilo vypísanie z aktivačných prác. Tanko spomenul Vranov nad Topľou a obec Bystré. Aj Kotleba sa do svojho úradu dostal aj vďaka hlasom Rómov. Tanko hovorí, že šlo len o jednotlivcov, ktorí ho podporili. Tí podľa predsedu SRÚS ani netušia, komu vlastne odovzdali svoj hlas.

Po nedeli padlo v SRÚS rozhodnutie, že Rómovia postavia vlastného kandidáta na prezidenta. Od nedele sa v rámci rómskych komunít začali zbierať aj podpisy, hovorí Tanko. Meno kandidáta a počet podpisov zase prezradia až na pôde Banskobystrického vyššieho územného celku, ak ich Kotleba prijme. Bude to vysokoškolsky vzdelaný a medzi Rómami známy človek.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #menšiny #Marian Kotleba