Líbyjčania z Benghází majú protestovať 3 dni proti násiliu

Správa východolíbyjského mesta Benghází v utorok vyzvala obyvateľov na trojdňovú protestnú akciu proti zlej bezpečnostnej situácii.

26.11.2013 14:34
Líbya, Benghází, protest Foto: ,
Na archívnej snímke vyšli obyvatelia Benghází do ulíc, aby odsúdili vraždu prominentného politického aktivistu Abdassaláma Mosmaryho.
debata (5)

Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej je motívom chystanej akcie pondelkový boj medzi radikálnymi islamistami a armádou v uliciach mesta. Zahynulo pri ňom takmer desať ľudí a desiatky osôb boli zranené.

Radnica mesta vyzvala na občiansku nespokojnosť, ktorá má trvať tri dni počnúc utorkom. Súčasťou má byť štrajk a takisto držanie smútku za obete pondelkového násilia. Podobne protestujú už viac ako týždeň obyvatelia Tripolisu, ktorí si tak chcú vymôcť odchod ozbrojených milícií z mesta. Brigády milicionárov, ktorí zvrhli režim bývalého vodcu Muammara Kaddáfího, odmietajú zložiť zbrane a podriadiť sa vláde. Vyvolávajú strety a sú príčinou neprehľadnej bezpečnostnej situácie.

Obyvateľ východolíbyjského mesta Benghází s...
Člen špeciálnej jednotky líbyjskej armády...
+2Člen špeciálnej jednotky líbyjskej armády s...

V Benghází, čo je najväčšie mesto líbyjského východu a jedno z prvých oslobodených miest počas revolúcie proti Kaddáfímu, v stredu napadli vojakov členovia salafistickej skupiny Ansar aš-šaría. Jej členovia sa podieľali na zvrhnutí Kaddáfího v roku 2011, ale teraz skupina presadzuje zavedenie islamského práva do spoločnosti. Pripisuje sa jej aj minuloročný útok na americký konzulát v Benghází, kde zomreli štyria Američania vrátane amerického veľvyslanca.

Islamisti z Ansar aš-šaría sú ochotní odísť, ale so zbraňami

Armáda prizvala k pondelkovým bojom aj špeciálne jednotky. V utorok ráno v meste panoval pokoj, ale vojaci boli na hlavných uliciach a križovatkách. Do mesta v pondelok večer pricestoval premiér Alí Zajdán, aby situáciu upokojil.

Minister obrany oznámil, že jeho ľudia sú v kontakte so skupinou Ansar aš-šaría, ktorá je ochotná stiahnuť sa z mesta, ale so zbraňami a pri zaistení bezpečného odchodu. Vojsko im chce koridor poskytnúť, ale nemieni im dovoliť vziať si so sebou aj ťažké zbrane, ktoré skupina má a ktoré v pondelok použila.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #armáda #Benghází #nepokoje #protest #násilie #milície