Berlusconi sa chytá posledných slamiek

Mám nových svedkov. Je to puč. Prezident by mal zvážiť moje omilostenie. Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi bojuje o politické prežitie poslednými zúfalými argumentmi.

26.11.2013 21:39 , aktualizované: 27.11.2013 08:35
Berlusconi, taliansko Foto: ,
Silvio Berlusconi
debata (2)

V stredu bude Senát rozhodovať o tom, či mu odoberie mandát, keďže mu súd v lete definitívne vymeral trest za daňové úniky. Miliardár Berlusconi by mal stráviť rok v domácom väzení alebo na verejnoprospešných prácach. Šesť rokov by tiež nemal zastávať verejnú funkciu.

"Žiadam vás, aby ste sa skutočne ponorili do intímnosti svojho svedomia, predtým, než urobíte rozhodnutie, ktoré sa netýka len mňa, ale našej demokracie,“ uviedol Berlusconi v liste, ktorý poslal senátorom vládnej ľavicovej Demokratickej strany a tým z Päťhviezdičkového hnutia. Politik tvrdí, že ak príde o mandát, bude to puč.

Je veľmi pravdepodobné, že Berlusconi v stredu o senátorské kreslo príde. Svojimi krokmi totiž rozdelil aj vlastný tábor, keď sa od neho odvrátil aj dlhoročný verný spojenec Angelino Alfano. Ten si založil vlastnú stranu Novú centristickú pravicu a je vicepremiérom v kabinete sociálneho demokrata Enrica Lettu.

Berlusconi tvrdí, že má k dispozícii 12 svedkov a 15-tisíc strán dokumentov z Hongkongu. Tie vraj majú dokazovať, že sa na žiadnych daňových únikoch nepodieľal. Miliardár tiež cez víkend naznačil, že aj tak by mu mal prezident Giorgio Napolitano udeliť milosť. Dokonca bez toho, aby o ňu o sám požiadal. Podľa niektorých pozorovateľov to však bol od Berlusconiho veľmi nepremyslený krok. Napolitano by možno o niečom takom aj uvažoval, ale po povýšeneckých miliardárových vyjadreniach je to už nemožné. Prezidentský úrad reagoval s tým, že Berlusconiho správanie bráni udeleniu milosti.

"To, ako sa správa, nie je len znakom zúfalstva, ale poukazuje to aj na to, že nemá žiadny zmysel pre právny štát že sám seba vidí nad zákonom,“ povedal o Berlusconiho posledných krokoch Alexander Stille, expert na taliansku politiku z Kolumbijskej univerzity. "Berlusconi si nemyslí, že by sa na neho mali vzťahovať normálne pravidlá,“ uviedol pre Pravdu odborník.

V pondelok sa stretol taliansky miliardár v ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Politikov spájajú dlhoročné dobré vzťahy. Objavili sa špekulácie, že Berlusconi by mohol dostať ruský pas a dokonca pôsobiť v diplomatických službách Kremľa. Informáciu však neskôr dementovali.

Agentúrnu správu sme nahradili pôvodným autorským príspevkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Taliansko #Berlusconi #Letta