USA vyslali bombardéry do Vychodočínskeho mora

Vojenské letectvo USA vyslalo dva bombardéry typu B-52 do časti Východočínskeho mora, kde sa v poslednom období stupňuje územný spor medzi Japonskom a Čínou.

27.11.2013 07:28
debata (18)

V utorok o tom informovali americkí predstavitelia, podľa ktorých stroje prelietavali popri spornom súostroví ešte počas uplynulej noci. Misia sa uskutočnila bez predošlého informovania Číny, a to iba niekoľko dní po tom, ako si ázijská veľmoc v oblasti jednostranne zriadila „zónu protivzdušnej obrany“, čo vyvolalo kritiku zo strany Japonska i USA.

Hovorca ministerstva obrany USA Steven Warren však prelet bombardérov bez výzbroje označil za súčasť „dlhodobo plánovaného výcviku“. Východiskovým i cieľovým bodom bola základňa na Guame, pričom sa lietadlá podľa Warrena v čínskej zóne nachádzali „menej ako hodinu“.

Predmetom sporu medzi Japonskom a Čínou je oblasť okolo neobývaného súostrovia, ktoré Tokio považuje za súčasť svojho územia. Napätie sa začalo stupňovať v polovici minulého roka, keď do priľahlých vôd opakovane vstúpili čínske lode. Japonský premiér Šinzó Abe dokonca v apríli varoval, že jeho krajina je pripravená „vyhnať silou“ akékoľvek čínske plavidlo, ktoré pri súostroví známom ako Senkaku či Tiao-jü zakotví.

Obnovenie sporu starého niekoľko storočí vyvolalo zistenie, že v okolitých vodách sa nachádzajú významné náleziská zemného plynu a ropy. Podľa nových pravidiel zavedených cez víkend Pekingom sa musia posádky lietadiel vstupujúcich do priestoru ohlasovať čínskemu riadiacemu stredisku.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Čína #USA #letectvo #bombardér #Východočínske more