Uzbecká princezná stráca lesk

Ako "prvá dcéra" Uzbekistanu bola bezstarostnou tvárou najľudnatejšej krajiny Strednej Ázie. Kým jej otec Islam Karimov (75) bezmála štvrť storočia železnou rukou vládne tridsaťmiliónovému štátu a všetkých oponentov nemilosrdne prenasleduje, Gulnara Karimovová (42) dodávala jeho režimu lesk.

27.11.2013 09:00
Gulnara Karimovová, Uzbekistan Foto: ,
Dcéra uzbeckého prezidenta Gulnara Karimovová, ktorá bola považovaná za jeho perspektívnu následníčku, upadla do nemilosti vládnuceho klanu.
debata

Z Princeznej, ako ju Uzbeci prezývajú, je však zrazu tvrdá kritička vládnuceho klanu. V rodinnom rozkole, akoby opísanom zo Shakespearovej drámy, prišla o slávu, majetok i vyhliadky na nástupníctvo.

Staršia z dvoch dcér bývalého komunistického bosa sovietskeho Uzbekistanu vyrastala ako v bavlnke a keď dospela, otec jej splnil každé želanie. Stretávala sa so svetovou smotánkou, budovala si imidž úspešnej módnej návrhárky, mecenášky umenia a pod umeleckým menom Googoosha sa pokúšala preraziť aj v pop-music. „Je niečo medzi Donatellou Versace, princeznou Dianou a Britney Spears,“ napísal o nej pred časom so štipkou irónie denník Guardian.

Absolventka Harvardu, profesorka taškentskej Univerzity svetovej ekonomiky a diplomacie popri užívaní si života celebrity stihla pôsobiť ako veľvyslankyňa v Ženeve a Madride, stať sa jednou z najbohatších podnikateliek krajiny a vystupovať v roli prirodzenej nástupkyne starnúceho vládcu. Jej vyhliadky na prevzatie žezla sú však náhle v troskách. A z korunnej princeznej sa stáva vydedenec.

Nie je ľahké vystopovať, kedy hviezda uzbeckej princeznej začala padať. Prvým signálom mohlo byť už to, keď ju v lete odvolali z postu šéfky stálej misie pri OSN v Ženeve. V štátom kontrolovaných médiách sa však neobjavila ani zmienka, že by prezidentova dcéra mohla upadnúť do nemilosti. O nezhodách vo vládnucom klane sa Uzbeci dozvedeli až minulý mesiac, keď Gulnara, rozhorčená raziami finančnej polície v jej firmách, o konfliktoch sama začala informovať na sociálnych sieťach. Oponu nad skrytými mocenskými bojmi dvíhala stále vyššie, vždy, keď jej úrady zavreli ďalší podnik.

Postupne prišla o sieť luxusných butikov, nútene zmĺkli jej štyri televízne a tri rozhlasové stanice, brány sa zatvorili v sieti kín, ktoré vlastní. Najtvrdším úderom pre ňu bolo, keď pre podozrenie z hospodárskej kriminality bola nútená pozastaviť činnosť jej nadácia Forum, akési neoficiálne ministerstvo kultúry, ktoré míňalo na gigantické propagačné akcie s účasťou svetových hviezd obrovské sumy zo štátneho rozpočtu aj od súkromných sponzorov.

Karimovová najskôr na Twitteri zaútočila na mocného šéfa tajnej služby, ktorý je tesným spojencom prezidenta Karimova. Rustam Inojatov sa podľa nej nemilosrdne derie k moci a preto sa pokúša z cesty odstrániť všetkých možných konkurentov, predovšetkým ju, lebo sa bojí jej popularity. „Chce, aby som zmĺkla a opustila krajinu. Povedal mi: Nedotkneme sa ťa, keď sa nebudeš vystrkovať,“ napísala. Na otázku, či sa Inojatov bude uchádzať o prezidentský post, odpovedala: „Bude! Už o to bojuje!“

Silové štruktúry režimu prezidentova dcéra obvinila, že bezdôvodne zatýkajú pracovníkov jej nadácie i firiem a zneužívajú pritom paragraf na boj proti terorizmu. Karimovová, ktorá v minulosti tvrdo bránila režim svojho otca pred kritikou zo strany organizácií na ochranu ľudských práv, si za to teraz obrazne sype popol na hlavu. „Aké zvláštne, ešte včera som také organizácie nebrala vážne a neverila v ich zmysel, ale dnes si uvedomujem, aké sú dôležité,“ poznamenala.

Dcéra prezidenta však vo svojich príspevkoch na mikroblogu prestala brať ohľad aj na rodinných príslušníkov. O svojej jedinej sestre Lole, ktorá je veľvyslankyňou pri UNESCO, poznamenala, že sa len „vyvaľuje na jachte a šnupe kokaín“. Lola Karimovová minulý mesiac v prekvapujúcom rozhovore pre BBC priznala, že so staršou sestrou necíti nijakú spriaznenosť a už dvanásť rokov sa spolu nestretli. Ešte zlostnejšie Gulnara zaútočila na vlastnú matku, ktorá sa podľa nej venuje čiernej mágii.

Tatiana Karimovová podľa dcéry tvrdo presadzuje svoje mocenské a ekonomické záujmy a tých, ktorí jej skrížia cestu, dáva zatknúť pod vykonštruovanými zámienkami. Prvú dámu napríklad obvinila, že dala zavrieť vlastného synovca Akbaraliho Abdullajeva, vplyvného podnikateľa z Ferganskej doliny. „Mám matku, ktorá je veľmi aktívna za jeho (prezidentovým) chrbtom,“ napísala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Uzbekistan #Gulnara Karimovová #Islam Karimov