Cameron chce obmedziť voľný pohyb po Európskej únii

Británia sa bude snažiť o zmeny, ktoré by obmedzili voľný pohyb v Európskej únii, a sprísni podmienky pre prístup občanov krajín EÚ k britským sociálnym dávkam.

27.11.2013 14:27
Londýn Foto:
Ilustračné foto - Londýn.
debata (6)

V článku, ktorý v stredu zverejnil denník Financial Times, to uviedol britský premiér David Cameron. Eurokomisár László Andor povedal BBC, že ide „nešťastnú a prehnanú reakciu“. Britská vláda by mala podľa neho hovoriť o skutočných výhodách imigrácie.

V príspevku nazvanom „Slobodný pohyb v rámci Európy by mal byť menej slobodný“ Cameron označil za „monumentálnu chybu“ rozhodnutie poslednej labouristickej vlády otvoriť v roku 2004 britský pracovný trh ľuďom z desiatich nových členských krajín, vrátane Poľska a Českej republiky. Cameronov článok súvisí s obavami, ktoré sa v Británii objavujú v súvislosti s tým, že začiatkom budúceho roka sa krajina po sedemročnom prechodnom období naplno otvorí pracovníkom z Bulharska a Rumunska. Cameron napísal, že tieto obavy zdieľa.

Podľa neho nemôže byť právo na slobodný pohyb „bezvýhradné“. Británia bude preto v rámci snahy o únijnú reformu s ďalšími štátmi spolupracovať na tom, aby sa koncept voľného pohybu vrátil k rozumnejšiemu základu, napísal Cameron.

Jedným zo spôsobov podľa neho je, aby nová členská krajina dosiahla určitú ekonomickú úroveň, kým by sa jej občania tešili úplnej slobode pohybu po Európskej únii. Cameron tiež chce, aby členské štáty mohli zastaviť migráciu z iných krajín EÚ, ak dosiahne určitú úroveň.

„Súčasná EÚ je iná ako EÚ pred 30 rokmi. Musíme čeliť faktu, že slobodný pohyb spustil rozsiahle presuny obyvateľstva spôsobené nesmiernymi rozdielmi v príjmoch… Od roku 2004 sme v Európe zaznamenali najväčšiu migráciu, okrem časov vojny. V Británii teraz žije milión ľudí zo strednej a východnej Európy,“ uviedol.

Prísnejšie pravidlá pre ľudí aj zamestnávateľov

V Británii, kde jeho Konzervatívna strana stráca voči protieurópskej Strane nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), chce Cameron sprísniť prístup občanov EÚ k sociálnym dávkam. Podporu v nezamestnanosti budú môcť dostávať až tri mesiace po príchode do krajiny a stratia ju po pol roku, ak nepreukážu, že majú reálnu šancu získať prácu.

Občania EÚ, ktorí v ​​Británii žobrú alebo nemajú strechu nad hlavou a spia vonku, budú podľa Camerona deportovaní a nebudú sa môcť po dobu 12 mesiacov do krajiny vrátiť. Na štvornásobok sa zvýši pokuta zamestnávateľom, ktorí nebudú vyplácať minimálnu mzdu.

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu BBC eurokomisár pre zamestnanosť a sociálne veci Andor označil Cameronove návrhy za „nešťastnú a prehnanú reakciu“. „Jednostranná rétorika… sebou nesie riziko, že prezentuje Británii v EÚ ako nevľúdnu krajinu, a to nechceme,“ povedal. „Ide o to, že britskej verejnosti sa nehovorí pravda,“ dodal Andor a zdôraznil, že imigrácia z Poľska a ďalších krajín britskej ekonomike prospieva. „Potrebujeme presnejšiu prezentáciu skutočnosti – nie pod tlakom a v atmosfére hystérie, ako sa niekedy v Británii stáva,“ uviedol Andor s tým, že by sa mala „prezentovať pravda, nie falošné domnienky“.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #voľný pohyb #David Cameron