Berlusconiho vyhnali na ulicu

Po dvoch desaťročiach, počas ktorých bol kľúčovou postavou Talianska, Silvio Berlusconi potupne opúšťa parlament. Trojnásobného expremiéra v stredu senátori vylúčili zo svojich radov.

27.11.2013 18:10 , aktualizované: 28.11.2013 08:45
Berlusconi Foto: ,
Silvio Berlusconi.
debata

Na svoju „popravu“, ako rozhodnutie hornej komory parlamentu nazval, sa neprišiel pozrieť. Namiesto toho vodca stredopravicovej Forzy Italie, s ktorou iba v utorok prešiel do opozície, chvíľu pred hlasovaním demonštratívne predviedol, že politiku môže robiť aj na ulici. „Je to deň smútku za demokraciou,“ vyhlásil pred stovkami stúpencov, ktorých zvolal pred svoje rímske sídlo.

Vládnucej koalícii, v ktorej ľavicovému premiérovi Enricovi Lettovi pomohli udržať si väčšinu prebehlíci z Berlusconiho strany, najbohatší Talian odkázal, že zápas o demokraciu a slobodu ešte nevyhrala. „Nestiahneme sa do nijakého kláštora, sme tu a zostaneme tu,“ citoval spravodajský portál denníka Repubblica bojovné slová expremiéra, podľa ktorého stredajšia demonštrácia bola iba „krotký začiatok“.

Senátori Berlusconimu odobrali mandát na základe protikorupčného zákona, za ktorý on sám vlani hlasoval. Podľa neho prácu zákonodarcu nesmie vykonávať osoba, ktorá bola právomocne odsúdená na niekoľkoročné väzenie. Najvyšší súd v auguste Berlusconimu s definitívnou platnosťou potvrdil štvorročné väzenie. Trest dostal za daňové úniky jeho spoločnosti Mediaset.

To, že by skončil za mrežami, Berlusconimu nehrozí. Štvorročný trest sa v dôsledku amnestie automaticky skrátil na jeden rok. Aj ten by vzhľadom na vek odsúdeného mohol stráviť buď v domácom väzení, alebo verejnoprospešnými prácami. Berlusconi má 77 rokov a v talianskych väzniciach ľudí nad sedemdesiatkou nedržia.

Stratou senátorského mandátu Berlusconi prichádza o imunitu, ktorá ho doteraz chránila pred výkonom trestu. Ten je expremiér ochotný odslúžiť si vykonávaním verejnoprospešných prác v útulku pre bezdomovcov alebo v zariadení pre drogovo závislých. S čím sa však nemieni zmieriť, je tá súčasť verdiktu, ktorá ho dočasne vykázala z veľkej politiky. Il Cavaliere, ako znie jeho „rytierska“ prezývka, by šesť rokov nemal zastávať nijakú verejnú funkciu, čo vzhľadom na jeho vek môže znamenať aj doživotný dištanc.

„Berlusconi bude bojovať, hoci aj na účet reputácie Talianska,“ predpovedá John Agnew, expert na Taliansko z Kalifornskej univerzity. „Jeho politická kariéra sa síce blíži ku koncu, ale toto je politické divadlo, kde treba očakávať ďalšie ohňostroje. Ako miliardár a mediálny magnát má aj pri opúšťaní scény dosť zdrojov na to, aby pripravil nemalé komplikácie,“ dodal profesor Agnew pre Pravdu. Berlusconi sa ešte stále môže spoľahnúť na podporu miliónov svojich skalných stúpencov. Podľa najnovších prieskumov by jeho Forza Italia v predčasných voľbách mohla rátať so ziskom 16 až 21 percent hlasov.

Berlusconi sa v snahe ubrániť si senátorský mandát už minulý mesiac pokúsil zvrhnúť koaličnú vládu, ktorú na jar tohto roku pomohol zostaviť. Jeho vlastní spolustraníci na čele s vicepremiérom Angelinom Alfanom sa však proti tomu vzbúrili a Lettova vláda hlasovanie o dôvere v parlamente prežila. Alfani, ktorého si kedysi Berlusconi vychovával ako svojho nástupcu, si medzičasom založil vlastnú stranu s názvom Nová centristická pravica.

Práve vďaka nej Letta v noci na stredu prežil v senáte ďalšie hlasovanie o dôvere s ktorým spojil schvaľovanie budúcoročného rozpočtu. Hoci šesťdesiat senátorov verných Berlusconimu hlasovalo proti, tri desiatky Alfaniho hlasov za stačilo vláde, aby nepadla. Letta po tejto skúške ohňom vyslovil presvedčenie, že sa jeho vláda udrží až do roku 2015. „Bez Berlusconiho sme silnejší, jednotnejší a zomknutejší,“ citoval ho denník Stampa.

Agentúrny článok sme nahradili autorským novinárskym príspevkom denníka Pravda.

Vizitka talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho

  • Peniaze a s nimi súvisiacu moc získal Berlusconi z podnikania v stavebníctve, ktoré rozbehol začiatkom 60. rokoch 20. storočia. V roku 1978 založil holdingovú spoločnosť Fininvest a ťažisko jeho záujmu sa presunulo smerom k médiám. V roku 1980 stál pri zrode prvej celoštátnej komerčnej televízie Canale 5 a do svojho konglomerátu postupne pridával ďalšie televízne stanice a vydavateľstvo.
  • Okrem médií prevádzkuje tiež poisťovacie a bankové firmy a v roku 1986 finančne prispel k záchrane slávneho futbalového klubu AC Miláno a stal sa jeho prezidentom.
  • V prvej polovici 90. rokov presedlal Berlusconi z podnikania na politiku. So svojou stranou Forza Italia (FI) uspel vo voľbách v roku 1994 a stal sa premiérom. Po siedmich mesiacoch ale podal demisiu, pretože z jeho koalície vystúpila Liga severu.
  • Svoje druhé voľby vyhral v roku 2001 s koalíciou Dom slobody. V apríli 2005 síce musel vládu rozpustiť, ale vzápätí zostavil nový kabinet. V jeho čele stál až do volieb o rok neskôr, v ktorých voliči Berlusconiho stranu poslali do opozície.
  • Na jar 2008 sa po vyhratých voľbách vrátil späť do čela vlády. Počas roka 2010 sa kreslo pod Berlusconim začalo triasť. Podstatnú úlohu v tom zohrala hospodárska a dlhová kríza, ktorá taliansku vládu prinútila siahnuť k niektorým nepopulárnym opatreniam. Nemalá časť obyvateľov bola tiež unavená nekonečným seriálom súdnych procesov s Berlusconim. Premiérom bol do novembra 2011. Odstúpil po tom, čo parlament splnil jeho podmienku na demisiu a schválil balík reformných zákonov potrebných pre riešenie ekonomickej krízy v krajine. Aj tak je Berlusconi najdlhšie slúžiacim predsedom talianskej vlády od konca druhej svetovej vojny.
  • V tohtoročných voľbách sa Berlusconiho koalícia na čele so stranou Ľud slobody (PDL) umiestnila tesne na druhom mieste. Berlusconi potom pri ľavici nepochodil s návrhom na veľkú koalíciu a navyše sa rozpadla PDL. Expremiér následne oživil formáciu Forza Italia
  • Od roku 1994 až do tohtoročného marca bol Berlusconi poslancom dolnej komory parlamentu, od marca je senátorom .
  • Kariéru Berlusconiho sprevádza viacero škandálov a súdnych sporov a tento rok v auguste bol za daňové úniky vo vlastnej spoločnosti Mediaset právoplatne odsúdený na štyri roky do väzenia. Trest mu bol vzhľadom k amnestii znížený na jeden rok, ktorý by si mal odpykať vykonávaním verejnoprospešných prác. Priamo do väzenia nepôjde pre svoj vysoký vek. Súd zároveň nariadil revíziu súdneho rozhodnutia o päťročnom zákaze vykonávania verejných funkcií, ktorý bol súčasťou pôvodného verdiktu. Expremiérovi zástancovia tvrdia, že zákon by sa nemal aplikovať na trestné činy spáchané predtým, než vstúpil do platnosti. Protistrana argumentuje, že rozhodujúci je dátum vynesenia právoplatného verdiktu.
  • Okrem tohto právoplatného rozsudku za dane ho tento rok súdy nižších stupňov odsúdili na sedem rokov väzenia za platený sex s neplnoletou marockou tanečnicou v známej kauze Rubygate a na jeden rok za zneužitie právomoci a vyzradenie úradného tajomstva v kauze odpočúvania niekdajšieho opozičného ľavicového lídra Piera Fassina a vtedajšieho šéfa talianskej banky Unipol Giovanniho Consorteho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Berlusconi