Janukovyč volá po stabilizačnom fonde

Ukrajina potrebuje 160 miliárd eur, ktorej jej pomôžu pri prechode na ekonomické normy EÚ, vyhlásil v stredu prezident Viktor Janukovyč v sľubovanom rozhovore s novinármi vysielanom viacerými televíznymi kanálmi.

28.11.2013 09:00
ukrajina, janukovyč, prezident Foto: ,
Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.
debata (5)

„Brusel nám však ponúka 610 miliónov eur technickej pomoci. Asociačná dohoda by v tejto situácii priniesla Ukrajine slučku na krk. Nevedeli by sme, ako prežiť tento ani budúci rok. Máme veľa vlastných problémov a ešte máme prijať záväzky vo vzťahu k EÚ?“ položil si prezident Janukovyč rétorickú otázku, citovaný agentúrou UNIAN pri hodnotení súčasného stavu rozhovorov s Bruselom.

Na otázku, ako dospel k spomínaným miliardám, síce neodpovedal, ale zároveň konštatoval, že Kyjev potrebuje ročne až do roku 2017 najmenej 20 miliárd eur. „Zmluvu o pridružení s úniou tak môžeme podpísať iba v prípade, že budeme mať k dispozícii stabilizačný fond, ktorý nám pomôže prekonať kritické obdobie,“ vyhlásil prezident.

Napriek prerušeniu príprav na podpis asociačnej dohody presne pred týždňom, premiér Mikola Azarov aj v stredu zopakoval, že Ukrajina má naďalej záujem o podpísanie historickej dohody s úniou. „Som splnomocnený pokračovať v negociačnom procese v súvislosti s asociačnou dohodou,“ vyhlásil Azarov s tým, že „práca na približovaní Ukrajiny k európskym štandardom sa nezastavila ani na jediný deň.“

Nezastavili sa však ani demonštrácie Ukrajincov za vstup do európskeho klubu. V posledných dvoch dňoch prevzali aktivitu študenti vysokých škôl, ktorých vedenie prerušilo do pondelka vyučovanie. Existujú aj školy, ktoré pokračujú vo vyučovacom procese a odmietajú sa zúčastňovať na akciách na "euronámestiach“.

Zatiaľ čo v stredu asi tisíc študentov pokračovalo na Námestí nezávislosti v Kyjeve v proeurópskych prejavoch a odmietalo spolitizovanie podujatia, opoziční lídri sa ráno neúspešne pokúšali dostať do budovy vlády na rokovanie kabinetu. Trojica poslancov parlamentu Vitalij Kličko (Úder), Arsenij Jaceňuk (Vlasť) a Oleg Ťagnibok (Sloboda) napokon asi približne dvesto prítomným Ukrajincom sľúbila, že už o niekoľko hodín vo Vilniuse na summite Východné partnerstvo bude tlmočiť ich požiadavky. Konkrétne žiadosť o podpis dohody s Bruselom, zverejnenie štátneho rozpočtu na budúci rok a v neposlednom rade odstúpenie vlády, ako aj vyslovenie nedôvery prezidentovi.

Čo ponúka Rusko

  • zníženie ceny plynu zo 450 dolárov na 270
  • pôžičku 15 miliárd dolárov
  • možnosť rozšírenia spolupráce v oblasti atómovej energetiky, v letectve a v raketovom priemysle
  • vytvorenie koprodukcie pri výrobe lietadiel An-124, An-140 a An-148
  • poskytnutie technológie na vytvorenie uzavretého jadrového cyklu

ZDROJ: SERGEJ GLAZEV, poradca ruského prezidenta

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Viktor Janukovyč #asociačná dohoda s EÚ #Ukrajina