OSN vysiela na ochranu svojej misie v Líbyi zvláštnu jednotku

OSN sa rozhodlo vyslať do Líbye špeciálnu jednotku o sile 235 mužov, ktorí budú chrániť jej tamojší personál a zariadenia. Svetová organizácia tak reaguje na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v tejto arabskej krajine. Uviedla to agentúra AFP. Mierová misia OSN v Líbyi má 200 členov.

28.11.2013 11:08
debata (13)

Bezpečnostná rada OSN schválila príslušnú písomnú žiadosť, ktorú predložil generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Ten zdôvodnil vyslanie zvláštne jednotky tým, že zamestnancom OSN v Líbyi stále viac hrozia útoky, pretože v Tripolise silnie napätie a nie je dostatok spoľahlivých bezpečnostných síl, uviedla podľa AFP v stredu v New Yorku čínska misia pri OSN.

Líbyjské bezpečnostné sily stoja proti skupine salafistov Ansar aš-šaría, ktorá v krajine pôsobí od zvrhnutia režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Skupina sa usiluje o zavedenie islamského práva do spoločnosti a jej členmi sú aj milicionári, ktorí sa podieľali na Kaddáfího zvrhnutí.

Ansar aš-šaría má na svedomí vraždy niekoľkých sudcov aj vojakov a je podozrivá z vlaňajšieho útoku na americký konzulát v Benghází. O život pri ňom prišiel americký veľvyslanec a ďalší traja Američania.

Ansar aš-šaría patrí k silne vyzbrojeným skupinám, proti ktorým sa vláda podľa AFP neodvažovala rázne zakročiť z obáv z krviprelievania. Skupina nedávno vydala vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že neuznáva štátne inštitúcie ani štátne bezpečnostné zložky.

Líbyjské milície, ktoré zvrhli minulý režim, zostávajú v Líbyi ozbrojené a odmietajú sa podriadiť vládnym bezpečnostným zložkám. V Tripolise sa proti nim zdvihla silná vlna nevôle, ľudia štrajkujú a denne protestujú. Minulý týždeň vláda nariadila, aby sa všetky skupiny z hlavného mesta a okolia stiahli. Niektoré z nich poslúchli, avšak ďalšie v metropole zostali. Vláda ich chce odzbrojiť a tých členov, ktorí budú chcieť, začleniť do bezpečnostných síl.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #demonštrácie #bezpečnosť #ochrana #OSN #milície #misia