Blair poprel záujem o inváziu do Zimbabwe

Bývalý britský premiér Tony Blair prostredníctvom svojho hovorcu v stredu poprel, že by počas pôsobenia vo funkcii vytváral nátlak na vtedajšieho juhoafrického prezidenta Thaba Mbekiho vo veci plánovanej invázie do Zimbabwe.

28.11.2013 17:39
Tony Blair Foto: ,
Tony Blair.
debata

Reagoval tak na Mbekiho tvrdenia zverejnené minulý týždeň. Exprezident v rozhovore pre panarabskú televíziu al-Džazíra odhalil eminentný záujem vlády v Londýne o „fyzické odstránenie“ osoby zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho. Toho chceli Briti podľa Mbekiho v roku 2000 odstaviť od moci v chudobnej krajine za každú cenu a v tejto súvislosti sa usilovali získať podporu JAR. Pohľad tamojšej vlády na dianie v susednom Zimbabwe sa však podľa Mbekiho od toho britského výrazne líšil. Kým Briti chceli Mugabeho odstrániť, Juhoafričania chceli situáciu vyriešiť aj za jeho prispenia.

„Pochádzate z Londýna, z nejakého dôvodu sa vám nepáči Mugabe a my ho teraz ideme odstrániť a dať niekoho iného na jeho miesto? Prečo sa stalo britskou zodpovednosťou rozhodovať o tom, kto vedie zimbabwiansky ľud? Tak sme povedali, nechajte Zimbabwčanov sadnúť si na to a diskutovať,“ povedal v rozhovore Mbeki, ktorý viedol JAR v rokoch 1999 až 2007. Podotkol zároveň, že požiadavka sa k nemu dostala cez vedenie britskej armády, ktorej šéfa údajne Blair poveril vypracovaním plánu na „fyzické odstránenie Mugabeho“. Dlhoročný líder niekdajšej britskej kolónie v tom čase poukazoval na hrozbu opätovnej britskej kolonizácie jeho vlasti, čo Londýn popieral.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zimbabwe #Blair #invázia