Janukovyč stále nepodpísal asociačnú dohodu s EÚ

Európskym politikom sa vo štvrtok počas večere na summite vo Vilniuse nepodarilo presvedčiť ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, aby podpísal asociačnú zmluvu s Európskou úniou.

28.11.2013 23:22
ukrajina, janukovyč, prezident Foto: ,
Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.
debata (5)

Novinárom to oznámila prezidentka hostiteľskej krajiny Dalia Grybauskaitéová. Ukrajinská vláda plánovaný podpis pod asociačnú zmluvou odvolala už minulý štvrtok, optimisti ale vo Vilniuse nevylučovali obrat.

„Zdá sa, žiaľ, že argumenty v prospech pridruženia prezident nevypočul, jeho stanovisko sa nezmenilo,“ povedala prezidentka v závere prvého dňa summitu Východného partnerstva agentúre AFP. Nemecká kancelárka Angela Merkelová už po prílete vyhlásila, že si „nerobí nádeje“, že by dohoda o pridružení Ukrajiny k EÚ mohla byť v piatok podpísaná.

Dalia Grybauskaitéová, ktorej krajina tento polrok únii predsedá, pred večerou oznámila, že vyjednávanie s Kyjevom „bude pokračovať až do poslednej minúty – pred večerou, počas večere a myslím, že sa ešte niečo odohrá počas noci“.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sa podľa agentúry AFP ešte pred večerou stretol s predsedom Európskej komisie José Barrosom a prezidentom EÚ Hermanom Van Rompuyom. V piatok ráno má dôjsť k separátnym rokovaniam aj s Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom.

Na summite by mali byť v piatok ráno podpísané dohody o pridružení k EÚ s Gruzínskom a Moldavskom. Pôvodne sa na summite vo Vilniuse počítalo s podpisom asociačnej dohody s Ukrajinou, Kyjev však náhle zmenil názor, vraj pod tlakom Ruska. Aký bude ďalší osud tejto zmluvy, zostáva nejasné.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Janukovyč #Vilnius #Ukrajina