Prepustili šéfa reťazca, ktorému patrí zrútený supermarket v Rige

Šéfa obchodného reťazca v Lotyšsku, ktorý prevádzkoval zrútený supermarket v Rige, prepustili pre jeho "nevhodné" vyhlásenia v súvislosti s nešťastím.

29.11.2013 08:49
Lotyšsko, Riga, supermarket Foto: ,
Rozsvietené sviečky pred policajnými bariérami v prednej časti zrúteného supermarketu v Rige.
debata (1)

Riaditeľ miestnej pobočky litovskej spoločnosti Maxima Gintaras Jašinskas prišiel o prácu po tom, ako okomentoval odstúpenie premiéra Valdisa Dombrovskisa. Ten rezignoval po prijatí „politickej zodpovednosti“ za nehodu. „Odstupujú len tí, ktorí sa cítia byť vinní,“ vyhlásil Jašinskas ešte vo štvrtok. Ako ďalej dodal, za tragédiu sa cíti byť „zodpovedný, ale nie vinný“ a je schopný „pozrieť sa ľuďom do očí“. Reťazec Maxima sídliaci v susednej Litve prevádzkuje obchodné centrá vo všetkých troch pobaltských štátoch. Jašinskasove vyhlásenia skritizoval aj lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevics. „Najšokujúcejšie a arogantné vyhlásenie šéfa Maximy, ktorý odmieta prijať akúkoľvek zodpovednosť za tragédiu,“ napísal na svojom Twitteri.

Lotyšskí hasiči v pondelok ukončili prehľadávanie trosiek supermarketu v Rige, ktorého strecha sa vo štvrtok náhle zrútila, pričom podľa poslednej bilancie zahynulo najmenej 54 ľudí. V Lotyšsku sa zároveň skončil aj trojdňový štátny smútok za obete udalosti označenej v sobotu prezidentom Andrisom Berzinšom za „masovú vraždu bezbranných ľudí“.

Obyvatelia dvojmiliónovej krajiny v pondelok mŕtvym venovali tri minúty ticha. Strecha dva roky starého obchodného centra v jednej z okrajových častí Rigy sa zrútila na zákazníkov a pracovníkov vo štvrtok okolo šiestej hodiny večer, keď zvykne nakupovať najviac ľudí. Po tom, ako na miesto dorazili pohotovostné zložky, sa zosypala ďalšia časť konštrukcie, pričom zahynuli traja hasiči. Príčina havárie, ktorá je označovaná za najväčšiu tragédiu v Lotyšsku od získania nezávislosti v roku 1991, je stále neznáma.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lotyšsko #Riga