Brusel odmieta britské výhrady k prisťahovalcom

Európska komisia s nevôľou odpovedala na obavy britského premiéra z imigrácie. David Cameron, ktorý plánuje sprísniť prístup občanov EÚ k britským sociálnym dávkam, sa dožaduje obmedzení vo voľnom pohybe osôb v únii.

29.11.2013 10:30 , aktualizované: 13:26
David Cameron, Británia Foto: ,
Premiér David Cameron má obavy z nárastu prisťahovalectva. "V Británii žije milión ľudí zo strednej a z východnej Európy," upozornil v texte, ktorý zverejnil denník Financial Times.
debata (21)

„Jednotný trh EÚ predpokladá štyri slobody: voľný pohyb kapitálu, tovaru, služieb a osôb. Buď budú všetky štyri, alebo žiadna,“ upozornila podľa agentúry Reuters európska komisárka pre spravodlivosť Viviane Redingová.

Kriticky sa ozval aj komisár pre zamestnanosť a sociálne veci László Andor. „Bola to nešťastná a prehnaná reakcia,“ povedal pre stanicu BBC v narážke na Cameronov pohľad na prisťahovalectvo. Naznačil, že v Británii sa o tejto téme objavujú často falošné domnienky, ktoré vznikajú v ovzduší hystérie.

Britský premiér David Cameron varoval Brusel, že je „absolútne nevhodné“, aby nevolení predstavitelia EÚ kritizovali britské plány obmedziť právo migrantov na podporu v nezamestnanosti. Cameron sa šéfovi Európskej komisie Manuelovi Barrosovi sťažoval na výroky eurokomisára pre zamestnanosť, sociálne veci a začlenenie Lászlóa Andora.

„Hovoril som o Andorových výrokoch s Manuelom Barrosom. Je úplne nevhodné, aby sa nevolení predstavitelia sťažovali na legitímne záležitosti,“ napísal Cameron na sociálnej sieti. „Ak volení európski lídri vyjadria skutočné a podstatné obavy v oblastiach, ktoré sa priamo dotýkajú ľudí, nie je vhodné nechať tieto námietky bez diskusie,“ doplnil Cameronovo stanovisko jeho hovorca.

Cameron sa obáva problémov od prisťahovalcov

Britský premiér vyvolal tento rozruch textom, ktorý napísal v novinách Financial Times. Pochybnosti o voľnom pohybe osôb zjavne opiera o šíriace sa obavy, že do Británie príde veľa ľudí z Rumunska a Bulharska, ktorých zláka vidina štedrého sociálneho systému. (Pre občanov týchto dvoch štátov EÚ sa od roku 2014 skončia obmedzenia na britskom pracovnom trhu.)

Cameron asi predpokladá, že väčšina z nich si v Británii nenájde zamestnanie a tak budú chcieť vyťažiť z dávok. Premiér chce, aby podporu v nezamestnanosti dostávali až tri mesiace po príchode na britské územie a stratia ju po polroku v prípade, že nepreukážu reálnu šancu získať si prácu. „Občania EÚ, ktorí v Británii žobrú alebo nemajú strechu nad hlavou a spia vonku, budú deportovaní a nebudú sa môcť najbližších 12 mesiacov vrátiť do krajiny,“ napísal Cameron.

Rétorika premiéra môže súvisieť s tým, že vládnuci konzervatívci strácajú popularitu na úkor protieurópskej Britskej národnej strany, pričom v budúcom roku sa uskutočnia voľby do Európskeho parlamentu a najneskôr na jar 2015 budú domáce britské.

Cameronov slovník sa nepozdáva Reete Toivanenovej, analytičke z Helsinskej univerzity, ktorá sa zaoberá medzinárodným právom a ľudskými právami. „Jeho tvrdenia sú zahanbujúco populistické. Premiér a ďalší populisti mali lepšie vedieť, že my Európania, či skôr naše štáty, ratifikovali dohody OSN, ktoré sú založené na deklaráciách o ľudských právach,“ poznamenala pre Pravdu. Pripomenula napríklad, že každý má právo na slobodný pohyb a vybrať si bydlisko bez ohľadu na hranice. Poukázala na to, že Cameronov zámer sprísniť voľný pohyb osôb ide nielen proti duchu záväzkov, ktorými sa riadi EÚ. „Myslím si, že táto téma nemôže byť predmetom rokovania,“ podotkla o zámere upraviť pravidlá slobodného pohybu.

Podobný názor vyslovil Simon Usherwood, politológ z Univerzity v Surrey. „Voľný pohyb predstavuje základný kameň európskej integrácie, preto znovu o ňom vyjednávať je úplne neuskutočniteľné, ak nie ste pripravení kompletne zmeniť podstatu EÚ,“ uviedol pre Pravdu. Zdôraznil, že by to išlo proti záujmom Británie v oblasti ekonomickej integrácie. „Bola by hlúposť kráčať v tejto línii,“ dodal.

Názory Davida Camerona

  • Tvrdí, že slobodný pohyb v rámci EÚ by mal byť menej slobodný. Nazdáva sa, že toto právo nesmie byť bezvýhradné.
  • Otvorenie britského pracovného trhu v roku 2004 označuje za obrovskú chybu vtedajšej ľavicovej vlády. (Išlo o rozhodnutie, ktoré umožnilo nájsť si zamestnanie občanom desiatich nových členských štátov únie.)
  • Presadzuje návrh, podľa ktorého nová členská krajina EÚ musí dosiahnuť určitú ekonomickú úroveň, aby jej občania mohli využívať naplno slobodný pohyb v rámci únie.
  • Požaduje, aby členský štát únie mohol zastaviť prisťahovalectvo z iných krajín EÚ v prípade, že imigrácia bude vysoká.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #sociálne dávky #David Cameron #imigrácia