Putinovho záletného ministra stíhajú za nedbalosť

Rok po tom, čo šéf Kremľa odvolal svojho dlhoročného chránenca z postu ministra obrany, sa prípad Anatolija Serďukova (51) pohol z miesta.

29.11.2013 11:30
Putin, Serďuk Foto: ,
Prezident Vladimir Putin už nedrží ochrannú ruku nad svojím bývalým ministrom obrany Anatolijom Serďukovom.
debata

Vyšetrovací výbor – SK, čo je ruská obdoba FBI, vo štvrtok oznámil, že proti nemu vedie trestné stíhanie. V ostro sledovanom príbehu, namiešanom z kauzy obrovského rozkrádania i mimomanželského románika hlavného aktéra, sa začína nová kapitola. Už na budúci utorok, nakedy si vyšetrovatelia exministra predvolali, sa môže dočkať obvinenia z nedbanlivosti.

Serďukov sa podľa SK dopustil nedbanlivosti tým, že prikázal svojim podriadeným na účet ministerstva vybudovať asfaltku k rekreačnému stredisku, ktoré vlastnil jeho švagor, a okolie zalesniť, čím štátu spôsobil škodu za bezmála jeden a štvrť milióna eur. Práce v malebnom prostredí delty Volgy vykonávali stovky vojakov. V ruských ozbrojených silách je to síce oddávna bežná prax, hovorca SK Vladimir Markin si však tentoraz neodpustil moralizujúci tón: „Znamená to, že namiesto služby a výcviku sa jedni vojaci zaoberali výsadbou topoľov v astrachánskej stepi, a druhí, ktorí mali budovať železničné trate, namiesto toho stavali cestu,“ citovala ho agentúra Interfax.

Ak by sa kauza dostala až pred súd a ten by Serďukova uznal za vinného, za nedbanlivosť by ho mohol odsúdiť maximálne na tri mesiace väzenia, rok verejnoprospešných prác či pokutu do výšky necelých 2 700 eur. Vzhľadom na gigantické rozmery škandálu, pre ktorý prišiel o ministerské kreslo, by to bol iba veľmi symbolický trest.

Serďukova vlani odvolali po tom, čo sa prevalila kauza Oboronservisu, spoločnosti, ktorá mala na starosti zbavovanie rezortu nepotrebných nehnuteľností. Podľa Serďukovových kritikov jeho tím spolupracovníkov manipuloval s armádnymi pozemkami veľkosti Británie, Francúzska či Španielska. Vyšetrovací výbor obvinil viacerých pracovníkov Oboronservisu vrátane niekdajšej pravej ruky ministra Jevgenije Vasilievovej, že predávali nehnuteľnosti niekoľkonásobne lacnejšie, než do ich zveľadenia rezort investoval. Štátu tak podľa SK spôsobili škodu za takmer 80 miliónov eur. Pri vyšetrovaní tejto megakauzy musel viackrát vypovedať aj Serďukov, ale vždy iba ako svedok.

Aj vzhľadom na očakávania verejnosti, že Putin už konečne začne plniť sľuby a pustí sa do boja proti korupcii, správa o trestnom stíhaní Serďukova vyvolala v Rusku veľký rozruch. Paragraf, ktorý sa vyšetrovatelia chystajú proti podozrivému použiť, však mnohým „vyrazil poistky“. „Nedbalosť? To asi preto, že ho nachytali v ,nedbalkách‘,“ šíria sa na internete sarkastické poznámky v narážke na vlaňajšiu raziu u Vasilievovej, ktorá pripomínala scénku vystrihnutú z telenovely. Keď policajné komando prišlo ráno o šiestej spraviť domovú prehliadku v luxusnom šesťizbovom byte 34-ročnej atraktívnej blondíny, dvere otvoril sám minister. V župane a papučiach…

Podľa ruskej tlače práve odhalením mimomanželského vzťahu s Vasilievovou prišiel Serďukov o ochrannú ruku svojho svokra, a tým aj šéfa Kremľa. Otcom Serďukovovej manželky, ktorá medzičasom požiadala o rozvod, je totiž Viktor Zubkov, bývalý Putinov premiér a jeho blízky priateľ ešte z čias spoločného pôsobenia na petrohradskej radnici.

V tomto zamotanom príbehu však hrajú dôležitú úlohu aj medziklanové boje ruských elít. „So Serďukovom sa chcú porátať generáli a predstavitelia vojensko-priemyselného komplexu, ktorým najviac prekážala jeho vojenská reforma postavená na znižovaní stavu ozbrojených síl i nákupných cien výzbroje,“ povedal pre Rádio Svoboda vojenský analytik Alexej Goľc. „Iný klan sa zase pokúša Serďukova zachrániť. Misky váh sa prikláňajú raz na jednu, raz na druhú stranu. A z toho vidieť, že ten, kto tie váhy drží v rukách, sa ešte definitívne nerozhodol,“ dodal Goľc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Anatolij Serďuk #zneužívanie právomoci