Na Ukrajine to vrie, opozícia pripravuje celonárodný štrajk

V centre Kyjeva po rannom tvrdom zákroku polície proti pokojnej demonštrácii pokračujú pouličné protesty. Ukrajinská opozícia v sobotu zároveň vyzvala na predčasné prezidentské a parlamentné voľby a začala pripravovať celoštátny štrajk.

30.11.2013 07:49 , aktualizované: 16:59
Ukrajina, protest, demonštrant, vlajka Foto: ,
Protesty na Ukrajine pokračujú aj v sobotu.
debata (110)

V reakcii na ranné policajné násilie tiež vyhlásila, že vytvára „ústredie národného odporu“. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

„Spoločne sme sa rozhodli vytvoriť ústredie národného odporu a začali sme pripravovať celoštátny štrajk,“ povedal podľa Reuters novinárom jeden z troch hlavných opozičných predákov Arsenij Jaceňuk, blízky spolupracovník väznenej expremiérky Julie Tymošenkovej.

Opozičné strany podľa neho požadujú rezignáciu vlády a vypísanie predčasných parlamentných i prezidentských volieb. Politická pozícia a jej proeurópski prívrženci z radov obyvateľov požadujú odstúpenie prezidenta Viktora Janukovyča za to, že odmietol podpísať dohodu o pridružení k Európskej únii.

Protivládni demonštranti sa v sobotu zišli v centre Kyjeva, asi 500 metrov od miesta, kde skoro ráno poriadkové sily podľa očitých svedkov a opozičných webov tvrdo rozohnali demonštrantov.

Ukrajinský premiér Mykola Azarov na svojej stránke na Facebooku vyjadril znepokojenie nad nočnými udalosťami a oznámil vytvorenie vyšetrovacej skupiny, ktorá má odhaliť, kto nesie zodpovednosť za túto provokáciu a kto má byť potrestaný.

Polícia bila demonštrantov na Ukrajine.

„Teraz je jasné jedno: ak je niekto, kto nemá záujem o scenár, ktorý sa teraz rozvinul, tak je to vláda. Naopak, našou úlohou je zachovať pokoj a stabilitu v krajine,“ napísal Azarov a apeloval na Ukrajincov, aby „nepodliehali provokáciám“, „neverili fámam“ a „rozlišovali medzi faktami a výmyslami“.

Predstavitelia úradov a vládnucej Strany regiónov vysvetľovali policajný zákrok v médiách tým, že demonštranti na Námestí nezávislosti bránili inštalácii sviatočnej výzdoby a vztýčenie novoročného stromčeka.

Momentálne sa v centre Kyjeva podľa agentúry AP zišlo asi 10 000 protivlád­nych demonštrantov, ktorí na adresu režimu vykrikujú „Hanba“ a „Demisiu!“.

Polícia udrela proti protestujúcim okolo 4.30 miestneho času (3.30 SEČ). Ukrajinské vedenie zmenilo názor na asociačnú dohodu minulý týždeň, vraj pre nátlak Ruska. Janukovyč svoj ​​obrat vysvetľoval zlým stavom ukrajinskej ekonomiky a údajne nedostatočnými prísľubmi pomoci zo strany EÚ.

Situácia na Ukrajine sa komplikuje. Demonštrantov bijú policajti.

Polícia tvrdo zaútočila na demonštrantov

Ukrajinská polícia v sobotu nad ránom tvrdo zakročila v centre Kyjeva proti približne 400 demonštrantom požadujúcim odstúpenie či odvolanie prezidenta Viktora Janukovyča za to, že odmietol podpísať dohodu o pridružení k Európskej únii.

Poriadkové sily použili slzný plyn a dav rozháňali aj údery obuškov. Zásah si podľa agentúry AP vyžiadal mnoho zranených. Dav tvoril zvyšok z asi 10 000 ľudí, ktorí v ​​Kyjeve proti ukončeniu zbližovania sa s EÚ protestovali už v piatok večer.

„Bolo to strašné. Viedli sme pokojnú demonštráciu a oni nás napadli,“ povedala jedna z účastníčok akcie. „Hádzali s nami ako s odpadkami,“ dodala. Na námestie dorazili sanitky. Mnoho demonštrantov utrpelo krvavé rany na hlave alebo na rukách.

„Ukrajina doteraz nič také nezažila,“ citovala AFP poslanca Andrije Ševčenka. „Obkľúčili nás a potom postupovali a každého tĺkli, mužov, ženy. Ľudia padali a oni ich mlátili. Omdlela som. Prebudila som sa v sanitke vedľa ľudí sa zakrvavenými tvárami,“ uviedla istá mladá žena na videu, ktoré podľa AFP zverejnil jeden miestny opozičný web.

Expremiérka Tymošenková v liste z väzenia vyzvala Ukrajincov, aby prišli demonštrovať „proti diktatúre a násiliu“ a zotrvali na námestiach, kým sa nepodarí pokojnou cestou zvrhnúť terajší režim. „Pozývam matky a otcov (zmlátených demonštrantov) nenechať toto bez odpovede (…) Inak nie sme hodní slobody,“ citoval Interfax z listu väzenkyne.

Zásah ihneď odsúdil americký veľvyslanec v Kyjeve. „Stále sa snažím pochopiť, čo sa stalo. Rozhodne ale odsudzujem akékoľvek násilie proti pokojným demonštrantom,“ zdôrazni na Twitteri ambasádor Geoffrey Pyatt.

Polícia sa na demonštrantov v Kyjeve pripravila.

Európa je zásahom na Ukrajine znepokojená

Veľvyslanci „mnohých krajín EÚ“ na čele s vedúcim zastupiteľského úradu EÚ v Kyjeve podľa agentúry Interfax prišli za demonštrantmi, aby si situáciu pozreli na vlastné oči, odmietli však na demonštrácii priamo vystúpiť.

Holandský veľvyslanec v televízii odsúdil „násilie proti pokojným protestujúcim ľuďom“ a zdôraznil, že úrady sú povinné rešpektovať občianske slobody. Veľvyslanci sa majú tiež stretnúť s predákmi ukrajinskej opozície. „Oznámime našim západným partnerom, že čas na debaty skončil,“ povedal agentúre AFP Jaceňuk.

Litovské predsedníctvo Európskej únie, eurokomisár Štefan Füle a poľský premiér Donald Tusk takisto odsúdili násilný zásah ukrajinskej polície proti demonštrantom v Kyjeve.

„Použitie sily proti pokojným demonštrantom je odsúdeniahodné,“ uviedol podľa agentúry AFP litovský minister zahraničia Linas Linkevičius, ktorého krajina tento polrok vykonáva rotujúce predsedníctvo EÚ. „Žiadame ukrajinskú vládu, aby rešpektovala ľudské práva a princípy právneho štátu. Udalosti na Ukrajine veľmi pozorne sledujeme,“ dodal podľa agentúry AFP.

Ako „absolútne zbytočné a neopodstatnené násilie“ kritizoval zásah v Kyjeve aj poľský premiér Tusk. Apeloval tiež na úsilie nepremrhať šancu na zblíženie Ukrajiny s EÚ pre „brutálny exces tamojšej polície“.

Medzi napadnutými demonštrantmi vraj boli aj Poliaci a televízia TVN 24 s odvolaním sa na hovorcu poľskej diplomacie uviedla, že ukrajinského veľvyslanca vo Varšave predvolali na nedeľu, aby podal vysvetlenie k „posledným udalostiam v Kyjeve“.

Komisár pre rozšírenie Štefan Füle podľa serveru newsru.ua vyzval Kyjev, aby „sa zdržal použitia sily proti tým, ktorí pokojne vyjadrujú svoje názory“. Poznamenal tiež, že „ukrajinské úrady sa zdržali podpisu dohody o pridružení ale nemali by sa zdržať rešpektovania slobody zhromažďovania a slova“. Násilné rozohnanie demonštrácie na kyjevskom Námestí nezávislosti odsúdili USA už skôr.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Viktor Janukovyč #demonštrácia #Ukrajina