Ruky preč od Československa! Zomrela Ruska, ktorá sa postavila okupácii v '68

Nataľja Gorbanevská, jedna z "ôsmich statočných" sovietskych disidentov, ktorí na moskovskom Červenom námestí v auguste 1968 demonštrovali proti okupácii Československa sovietskou armádou a jednotkami ďalších štátov takzvanej Varšavskej zmluvy, zomrela v Paríži.

30.11.2013 09:43
okupácia 1968 Foto:
Ilustračné foto - okupácia Československa v roku 1968.
debata (58)

Oznámili to v sobotu ruské médiá. Za účasť na protestnej akcii pykala vo vtedajšom Sovietskom zväze okrem iného núteným pobytom v psychiatrickej liečebni. Gorbanevská (77) podľa stanice Echo Moskvy zomrela v noci na sobotu.

Na sovietske pomery bezprecedentná demonštrácia sa uskutočnila v tesnej blízkosti Kremľa 25. augusta 1968, teda štyri dni po vpáde cudzích vojsk do Československa. Gorbanevská neskôr uviedla, že bola roztrpčená tým, ako sa zmarili nádeje spájané s reformným procesom v Československu, takzvanou Pražskou jarou.

Vyhlásila tiež, že protestu sa zúčastnila aj preto, že sa nechcela hanbiť pred svojimi deťmi za pasivitu v takom dôležitom historickom okamihu. Najviac vraj Gorbanevskú „naštvalo“ oficiálne sovietske vyhlásenie, že sovietski ľudia inváziu jednomyseľne podporujú.

Disidenti rozvinuli na Červenom námestí transparenty s heslami „Za vašu i našu slobodu!“, „Nech žije slobodné a nezávislé Československo!“, „Hanba okupantom“, „Slobodu Dubčekovi!“ alebo „Ruky preč od Československa!“. Po niekoľkých minútach ich akciu brutálne ukončila polícia.

Aktívna až do konca

Nataľja Gorbanevská Foto: Wikipedia.org
natalja gorbanevska Nataľja Gorbanevská

Gorbanevská nebola na rozdiel od iných účastníkov demonštrácie pred 45 rokmi bezprostredne po zadržaní súdená, pretože sa starala o malého syna. Koncom roka 1969 ju ale režim nechal internovať do psychiatrickej liečebne, odkiaľ sa dostala až po viac ako dvoch rokoch.

V roku 1975 emigrovala do Francúzska, kde pôsobila v organizáciách ruskej emigrácie. Sama v jednom rozhovore uviedla, že v Paríži môže žiť len vďaka tomu, že má poľský pas – poľské občianstvo dostala v roku 2005.

V poslednej dobe Gorbanevská upozorňovala na nedostatok slobody médií v terajšom Rusku a vyhlasovala, že náhradou samizdatových časopisov protisovietskej opozície by sa v 21. storočí mohol stať internet. Bola považovaná za aktívnu blogerku: touto formou sa napríklad kriticky vyjadrovala k ruskému ťaženiu v Gruzínsku alebo sa zasadzovala o slobodu odsúdených členiek hudobnej skupiny Pussy Riot, uväznených za kontroverzné vystúpenie v pravoslávnom chráme namierenom proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #okupácia Československa #Pražská jar #Nataľja Gorbanevská