Chorváti v referende zamietli sobáše homosexuálov

Chorváti v referende zamietli homosexuálne sobáše. Takmer 66 percent voličov sa podľa portálu dnevnik.hr vyslovilo pre to, aby ústava krajiny definovala manželstvo ako "zväzok medzi mužom a ženou".

01.12.2013 09:26 , aktualizované: 02.12.2013 08:59
pride, gay, homosexuál Foto:
Ilustračné foto
debata (30)

Tento výsledok predpovedali aj prieskumy. Výsledok plebiscitu je záväzný, premiér Zoran Milanović aj tak ale podľa agentúry Reuters prisľúbil zákony, ktoré homosexuálnym párom poskytnú väčšie práva.

Hlasovanie sprevádzala nízka volebná účasť, svoj ​​hlas podľa Reuters odovzdalo 37 percent voličov. Výsledok je ale záväzný a hovorkyňa vlády už prisľúbila, že ústava bude upravená.

Referendum presadili konzervatívci podporovaní miestnou silnou katolíckou cirkvou. Voliči odpovedali na jedinú otázku, znejúcu: „Súhlasíte s tým, že manželstvo je zväzkom medzi mužom a ženou?“. Kladne sa podľa posledných prieskumov chystalo odpovedať 59 percent opýtaných. Ľavicová vláda v Záhrebe so zákazom homosexuálnych sobášov nesúhlasí a označuje ho za obmedzovanie práv sexuálnych menšín.

Rovnako sa na celú vec pozerá aj prezident Ivo Josipovič, ktorý denníku Jutarnji list povedal, že na otázku z referenda odpovie nie, pretože jeho organizátori sa podľa neho snažia krajinu vrhnúť „o niekoľko storočí naspäť“.

Plebiscit presadili konzervatívci, ktorí na zákonom požadovanej petícii zozbierali viac ako 740 000 podpisov. V parlamente potom pre referendum hlasovalo 104 zo 151 poslancov, 13 bolo proti a päť sa zdržalo.

Volanie po referende zosilnelo po tom, čo vláda vlani zaviedla sexuálnu výchovu v školách a potom naznačila, že by chcela homosexuálnym párom zaručiť čiastočne rovnaké práva ako zosobášeným heterosexuálnym dvojicia , napríklad pokiaľ ide o dedičské právo.

Chorvátska ústava v súčasnosti manželstvo nedefinuje. Krajina neumožňuje sobáše párov rovnakého pohlavia, no stredoľavicová vláda už pripravuje zákon, ktorý povolí homosexuálne partnerstvá. Konzervatívna opozícia zo strany Chorvátsky demokratický zväz (HDZ) sa takéhoto vývoja obáva a tvrdí, že Chorvátsko ako “tradičná spoločnosť” nemôže umožniť partnerstvá či dokonca sobáše homosexuálov.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #homosexuáli #sobáš #Chorvátsko #registrované partnerstvá