Washington vyzýva KĽDR na prepustenie svojich občanov

Spojené štáty vyzvali v sobotu Severnú Kóreu, aby okamžite prepustila amerického veterána Kórejskej vojny, 85-ročného Merrilla Newmana, ktorého obvinila z nepriateľských činov.

01.12.2013 11:26
debata (7)

Úrady KĽDR ho zadržali ešte v októbri, keď prišiel do KĽDR ako turista. „S ohľadom na pokročilý vek a zdravotný stav pána Newmana vyzývame na jeho prepustenie,“ povedala hovorkyňa Rady pre národnú bezpečnosť Caitlin Haydenová.

Vyzvala tiež na prepustenie ďalšieho Američana, 45-ročného Kennetha Baea, ktorého už odsúdili na 15 rokov nútených prác za pokus o zvrhnutie vlády. „Vyzývame úrady KĽDR, aby mu udelili amnestiu,“ uviedla Haydenová. Ministerstvo zahraničia tiež informovalo, že švédskemu veľvyslanectvu v KĽDR, ktoré tam zastupuje aj Spojené štáty, už povolili prístup k Newmanovi.

Severná Kórea v sobotu potvrdila, že zadržala Newmana, ktorý sa k zločinom údajne priznal a ospravedlnil sa. KĽDR muža z Kalifornie obviňuje zo špionážnej a podvratnej činnosti počas vojny v rokoch 1950–1953 ako aj z podielu na zabíjaní kórejských vojakov a civilistov. Protištátnej činnosti sa mal dopúšťať aj počas poslednej návštevy krajiny.

Newmanova rodina tvrdí, že úrady ho zatkli 26. októbra na záver jeho desaťdňového pobytu v Pchjongjangu. Počas návštevy KĽDR sa chcel stretnúť s ďalšími veteránmi a „pomodliť sa za duše padlých“. Podľa KCNA obvinený sa písomne ospravedlnil za svoje činy, ospravedlnenie je však písané v zlej angličtine, čo spochybňuje jeho vierohodnosť.

KĽDR už zverejnila aj video nahrávku, na ktorej Newman svoje priznanie číta. Podľa politických expertov oficiálne zverejnenie informácií by mohlo znamenať, že Severná Kórea chce prípad vyriešiť diplomatickou cestou. Vo väzbe za špionáž sa v KĽDR nachádza aj ďalší Američan

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #špionáž #vojnový veterán